Ce rețete sunt în topul căutărilor pe Google în pandemie

Se împlinește curând un an de la debutul pandemiei, iar topul căutărilor pe Google spune totul despre modul în care ne-am petrecut timpul.

Multe s-au schimbat în ultima perioadă, în care mulți dintre noi s-au văzut nevoiți (sau măcar curioși) să încerce lucruri noi sau pe care nu le-am mai practicat de mult. Cum ar fi… gătitul. Iar topul căutărilor pe Google după rețete arată ce anume s-a mâncat (și, evident… postat) pe glob în prima parte a perioadei de pandemie, în speciale în acele săptămâni de lockdown. Cu siguranță te vei regăsi și tu în acest top, dar și mai important este faptul că vei afla și câteva rețete pe care trebuie să le încerci (mai ales că este vorba de unele preparate faimoase, ale căror „formule” au fost ținute multă vreme sub cheie).

Foto: Victoria Shes / Unsplash

Pâinea, simbolul vieții

Pe prima poziție din topul căutărilor pe Google după rețete culinare este, cum probabil ai intuit (sau ți-au sugerat-o rafturile golite de drojdie și făină, în primele zile de carantină), este pâinea. Chiar dacă magazinele au fost în permanență deschise și bine aprovizionate, mulți dintre noi am considerat că e momentul să ne coacem propria pâine. Fie că ne-am dorit să recreăm pâinea cu coajă crocantă și miez pufos a bunicii sau un o pâine integrală, cu semințe, pe bază de maia, trebuie să recunoaștem că procesul de frământare și coacere ne-a produs satisfacție, fie și numai prin mirosul absolut irezistibil care ne-a invadat toată casa. Variațiuni pe aceeași temă au fost căutările după chifle pentru hamburger (locul opt în top) sau „banana bread” (locul 10), un desert apreciat mai ales de cei mici. Iată rețeta pe care am încercat-o eu:

PÂINE LA CEAUN (fără frământare)

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • Un plic drojdie uscată
  • 100 g unt
  • 350 ml zer* sau lapte 3,5%
  • o linguriță sare
  • o linguriță zahăr

Mod de preparare:

Dizolvă întâi drojdia cu un vârf de cuțit de sare și tot atâta zahăr, plus o lingură de lapte călduț. Topește untul la foc mic, apoi cerne făina într-un bol și adaugă sarea și zahărul, drojdia activată, untul, și treptat zerul/laptele, pe măsură ce amesteci pentru a încorpora făina. Rezultă un aluat lipicios, care trebuie lăsat la crescut, într-un loc călduț, timp de o oră. Se coace în vas de lut sau cratiță cu capac (specială pentru cuptor), pe hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit la 180°, timp de 45-60 minute, și apoi încă o jumătate de oră fără capac, pentru ca pâinea să capete o crustă aurie. Dacă nu ești sigură că este gata, folosește un băț pentru frigărui cu care să înțepi profund în mijloc (e gata dacă bățul iese curat).

*zerul se poate obține prin separare din 1,5 l lapte și 4 pilule de calciu lactic sau un pahar mic de iaurt (rețeta clasică de brânză dulce de casă)

Cafeaua, remediu universal

Pare incredibil, dar pe locul doi în căutări pe Google după rețete s-a aflat o specialitate de cafea căreia i-am dus dorul (sau ne-a lăsat gura apă văzând-o peste tot în feed) stând acasă: cafeaua „Dalgona”. Devenită celebră pe TikTok și Instagram, apetisanta cafea „bătută” i-a făcut pe mulți să cocheteze cu rolul de barista. În realitate, însă, este vorba despre o reinterpretare a clasicului „ness frecat cu lapte”, dar este important să folosești o cafea instant de calitate, cu gust intens, și lapte integral. Tot ce trebuie să faci este să freci vârtos trei lingurițe de granule de cafea cu zahăr după gust și o lingură de apă, până obții o cremă spumoasă și lucioasă. Apoi torni laptele cald (poate fi și vegetal) pe peretele paharului, având grijă să nu spargi bulele de aer din crema de cafea.

Foto: R.D. Smith / Unsplash

Preparate faimoase

A fost o perioadă în pandemie în care multe companii au făcut acte de bunăvoință. Un exemplu concret vine de la Disney, care a dorit să împartă din magia sa făcând publică rețeta unuia dintre cele mai râvnite preparate din parcurile tematice închise din cauza pandemiei: „Churro Bites”. De asemenea, au făcut publică și rețeta pentru „Frozen Pineapple Treat”. Însă internauții au vrut mai mult, după cum reiese din topul căutărilor pe Google, pe locul al șaptelea situându-se un alt desert vedetă la Disneyland: „Dole Whip”, a cărui „formulă” magică a rămas însă secretă.

Foto: Camille Paralisan / Unsplash

CHURRO BITES

Ingrediente:

  • 250 ml apă
  • 8 linguri unt
  • 1/4 linguriță sare
  • 170 g făină
  • 3 ouă
  • 275 ml ulei floarea soarelui
  • 115 g zahăr
  • 3/4 linguriță pudră scorțișoară

Mod de preparare:

Amestecă apa, untul, sarea și 1/4 linguriță de scorțișoară într-o cratiță de 1,5 litri și pune-le la foc mediu până fierb, apoi redu căldura la minim. Adaugă făină și amestecă energic până când amestecul se strânge pe mijlocul oalei. Îndepărtează de foc, lasă amestecul departe timp de 10 minute, apoi adaugă pe rând ouăle. Pune apoi amestecul într-un poș cu vârf în formă de stea. Încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu-mare sau până la 176 de grade. Cu poșul într-o mână și un cuțit (pentru a tăia churro în bucăți potrivite pentru o singură îmbucătură, max. 5 cm), pune aluatul la prăjit astfel încât să acoperi toată suprafața tigăii. Se prăjesc până se rumenesc. Scoate-le cu o paletă pe un prosop de hârtie. Între timp, amestecă zahărul și 1/2 linguriță scorțișoară într-un castron mediu. Tăvălește toate churro până când sunt complet acoperite, apoi serviți cu topping-ul preferat.

Cele mai râvnite chifteluțe

Să fim serioși, nu mergem la Ikea doar pentru mobilă, ci și pentru celebrele lor chifteluțe suedeze. Producătorul a hotărât să dezvăluie (inițial pe Twitter) o compoziție similară celei originale – un secret încă bine păzit, stârnind curiozitatea consumatorilor sau amatorilor, care au căutat rețeta pe internet (locul al șaselea în topul interogărilor Google). Foarte amuzant a fost faptul că rețeta a fost prezentată ca o diagramă similară instrucțiunile de asamblare a mobilierului Ikea. Iată mai jos rețeta:

Foto: Emiliano Vittoriosi / Unsplash

CHIFTELUȚE SUEDEZE CU SOS

  • Ingrediente pentru chifteluțe:
    500 g carne de vită tocată
  • 250 g carne de porc tocată
  • O ceapă tocată fin
  • 1 cățel de usturoi tocat
  • 100 g pesmet
  • un ou
  • 5 linguri de lapte integral
  • Sare și piper

Ingrediente pentru sos:

  • Un strop de ulei
  • 40 g unt
  • 40 g făină
  • 300 ml supă de vită și legume
  • 150 ml de smântână grasă de gătit
  • 2 lingurițe sos de soia
  • 1 linguriță de muștar Dijon

Mod de preparare:

Combină carnea de vită și carnea de porc, adaugă ceapa, usturoiul, pesmetul, oul si amestecă-le bine. Încorporează laptele și condimentează cu sare și piper. Formează amestecul în palme modelând bile mici, rotunde, și lasă-le la frigider timp de două ore (astfel, chifteluțele își vor păstra forma în timp ce se prăjesc). Încălzește uleiul la foc mediu, într-o tigaie, și prăjește chifteluțele pe toate părțile. Scoate-le într-un vas acoperit pentru cuptor și mai coace-le încă 30 de minute la 160-180°C.

Sosul de smântână: Topește untul într-o tigaie, adaugă făina și amestecă timp de două minute. Completează cu supa, smântâna, sosul de soia și muștarul. Amestecă-le foc mic până ce sosul se îngroașă.

Se recomandă servirea lor cu un piure cremos sau cartofi noi fierți.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.