3 salate sățioase după mese copioase

By  | 

Au fost zile „grele”, în care ți-ai satisfăcut toate poftele, chiar și pe cele nepermise. Spală-ți păcatele cu aceste salate sățioase și sănătoase…

A mânca sănătos nu înseamnă a te priva de mâncarea cu gust și nici de a te limita la porții minuscule. Mai mult decât atât, nu e nevoie de cunoștințe culinare aprofundate, ci doar de un bol încăpător, în care să prepari salată în orice moment al zilei. Iar aceste trei salate sățioase sunt numai bună după perioada Sărbătorilor (mai ales că pot fi preparate din resturile de la mesele copioase din ultimele zile).

Vrei să consumi mai des salate? Vei deveni dependentă de acest fel de mâncare complex și… complet. Cel mai important secret: alege produse locale, din surse bune, și cât mai proaspete – de asta depinde gustul legumelor. 

Salate sățioase

Conopidă, ou poșat și pâine prăjită

  • O ceașcă de conopidă coaptă
  • ½ ceapă albă feliată
  • Condimente cajun după gust
  • 100 g quinoa fiartă
  • O lingură boabe de porumb fiert
  • Zeama unei lămâi și un vârf de coajă rasă
  • O lingură humus de sfeclă roșie
  • O lingură de frunze de pătrunjel
  • O sfeclă roșie mică, coaptă și feliată
  • 50 g mazăre tânără (în teacă)
  • 50 g mazăre boabe
  • 1-2 ouă poșate
  • O felie de pâine cu maia, prăjită

PREPARARE:

Prepară conopida și ceapa în cuptor, stropite cu ulei și condimente, timp de 15 minute, la 180 de grade. Fierbe boabele de quinoa 10-15 minute, apoi amestec-o cu porumbul, zeama și coaja de lămâie, precum și pătrunjelul. Prepară humusul de sfeclă amestecând în blender câte 100 g de sfeclă fiartă/coaptă și năut, o linguriță de tahini, ulei de măsline, sare și piper. Așază humusul pe fundul bolului, adaugă conopida, mixul de quinoa și legumele verzi. Continuă cu sfecla și pâinea prăjită, apoi ouăle poșate fierbinți. Mmm…

Salate sățioase

Piept de porc, tofu crocant și avocado

  • 150 g piept de porc
  • ½ linguriță boia afumată
  • ½ linguriță mix de condimente
  • ½ măr verde tăiat felii
  • 1 avocado feliat
  • 1 morcov tăiat fâșii
  • ¼ castravete feliat
  • O ceașcă frunze valeriană
  • ½ linguriță făină
  • 100 g tofu tare, tăiat cuburi
  • 1 linguriță muștar de Dijon
  • Ulei de in
  • Zeama unei lămâi

MOD DE PREPARARE

Taie carnea felii și marineaz-o cu o seară înainte folosind sare, piper și ½ din mix-ul de condimente. Când te apuci de salată, unge carnea cu ulei și pune-o pe grill sau tigaie, lăsând-o 10 minute pe fiecare parte, la foc iute, apoi las-o să se pătrundă la foc domol. Sau poți folosi friptura rămasă de la Revelion. Amestecă făina cu condimentele rămase, apoi tăvălește tofu și prăjește-l în puțin ulei până ce devine crocant. Pune în farfurie legumele și fructele, adaugă carnea gătită și tofu, apoi dressing-ul preparat din ulei, muștar, lămâie și sare. Nu-i așa că va deveni „specialitatea casei”?

Salate sățioase

Bacon, anșoa și miere

  • O salată verde mică
  • 3 felii subțiri de bacon
  • ½ linguriță cimbru verde
  • O linguriță de miere
  • O lingură anșoa
  • 50 g parmezan feliat
  • O felie de pâine prăjită
  • O lingură de maioneză
  • O linguriță muștar de Dijon
  • O lingură de iaurt grecesc

PREPARĂ ȘI SAVUREAZĂ

Rupe cu mâna salata spălată în prealabil și pune-o într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei și condimente; dă-o deoparte când frunzele capătă o nuanță intensă. Pune feliile de bacon pe hârtie de copt și dă-le la cuptor până devin crocante, apoi scoate-le la răcit și stropește-le cu miere și cimbru. Începe să compui salata punând toate ingredientele în bol, apoi adaugă dressing-ul preparat din maioneză, muștar și iaurt (plus sare, după gust). Servește alături de un pahar de vin pe placul tău!

Fotografii: Louisa Parry

Food Styling: Iona Blackshaw

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *