3 deserturi raw perfecte pentru masa de Craciun

By  | 

E la modă să fii raw, şi chiar dacă tu nu urmezi acest gen de alimentaţie, pentru masa de Crăciun e bine să te pregăteşti şi cu feluri de mâncare raw, ca să-ţi mulţumeşti toţi invitaţii. Dar cu siguranţă aceste deserturi raw ţi se vor părea atât de gustoase, încât le vei savura şi tu! Unde nu mai pui că sunt muuult mai puţin calorice decât torturile şi prăjiturile tradiţionale de Crăciun.

Trufe raw de ciocolată

Cui nu-i plac trufele? Nu numai că arată delicios, aşa rotunde şi mici cum sunt, dar se şi prepară incredibil de uşor, în doar câteva minute!

Ai nevoie de:

  • 70 g seminţe de floarea-soarelui
  • 50 g nuci
  • 80 g curmale fără samburi
  • 4 linguri pudră de cacao
  • 1/8 linguriţă sare

Pune în blender nucile şi seminţele de floarea soarelui şi procesează până când sunt complet mixate, dar compoziţia nu devine foarte moale. Adaugă curmalele, sarea şi pudra de cacao şi continuă să pulsezi până la omogenizare perfectă.

Nu-ţi mai rămâne de făcut decât să formezi biluţe din compoziţia obţinută. Poţi să pui în mijlocul fiecărei trufe un fruct uscat (goji, stafidă), alune, caju sau migdale crude. La final, rostogoleşte trufele prin pudră de cacao (şi fulgi de cocos – dacă îţi doreşti un desert şi mai în ton cu Sărbătorile de iarnă).

4 lucruri pe care trebuie să le ştii despre raw food

Plăcintă cu mere şi scorţişoară

Plăcinta cu mere este un desert clasic de iarnă, mai ales dacă o aromatizezi cu scorţişoară din belşug. Varianta raw are avantajul de a nu conţine făină albă, ouă, unt sau alt fel de grăsime, aşa că nu-ţi va îngreuna digestia şi nici nu te va îngrăşa!

Ai nevoie de:

  • 6-18 curmale fără samburi, tăiate bucăţele
  • 1 ½ cană cu nuci
  • 3 mere de dimensiune medie şi de sortimente diferite
  • 1 cană cu apă filtrată
  • ½ lingură cu scorţişoară
  • ¼ lingură sare fină

Aşează hârtie de pergament pe fundul unei tăvi rotunde pentru tarte, cu diametrul de aprox. 20 cm. Mărunţeşte nucile într-o pulbere fină, folosind procesorul de alimente. Adaugă 8-10 curmale şi procesează pentru încă 20-30 de secunde, până curamelele se omogenizează bine cu nucile. Pune aluatul astfel obţinut în tava pregătită anterior, acoper-o cu o folie de plastic şi bag-o la congelator.

Scufundă restul de curmale într-un bol cu apă şi lasă-le să se înmoaie timp de 10-15 minute. Între timp, curăţă merele de coajă şi de sâmburi. Taie-le în rondele de câte 6-7 mm, apoi în bucăţi pătrate, şi lasă-le deoparte într-un vas acoperit cu un prosop umed (ca să fii sigură că merele nu se vor colora în maro, stropeşte-le cu suc de lămâie).

Reţete vegetariene de Crăciun

Când curmalele sunt moi, scurge apa şi pune-le în blender împreună cu apa filtrată, scorţişoara şi sarea. Amestecă la viteză mare timp de 15-20 de secunde. Compoziţia astfel obţinută, toarn-o peste mere şi scutură vasul până toate bucăţile sunt acoperite uniform. Scoate aluatul de plăcintă din congelator şi umple tava cu amestecul de mere. Ţine plăcinta la congelator cel puţin 45 de minute şi dezgheaţ-o înainte de servire.

Raw cookies cu fistic şi cocos

În loc de turtă dulce sau fursecuri pline de grăsimi şi gluten, încearcă varianta raw a prăjiturelelor de Crăciun. Iată un aluat care nu necesită coacere, poate fi uşor de modelat şi ţi se va topi în gură!

Ai nevoie de:

  • 1 ¼ cană cu fistic crud
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • 1/3 cană ulei de cocos
  • 1/3 cană miere sau sirop de agave
  • ¼ linguriţă cu sare

Curăţă fisticul de coajă şi amestecă-l în blender până devine făină. Pune toate ingredientele într-un bol şi amestecă-le bine cu o lingură de lemn/ spatulă. Compoziţia obţinută ruleaz-o într-o folie, la fel ca pe un salam de biscuiţi, şi las-o la frigider timp de 24 de ore.

Taie apoi rulada cu un cuţit ascuţit şi presară fulgi de cocos peste rondele sau rulează fiecare bucată prin cocos, astfel încât să aibă o crustă albă doar pe margini. Sau, dacă ai forme de fursecuri (brăduţi, steluţe, inimioare, flori etc.) le poţi folosi pentru a modela aluatul după placul inimii.

Batoane de nuga şi ciocolata raw vegan, reţeta Jamie Oliver


Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *