Dieta Eco Atkins – Scapi si de kilograme, si de colesterolul rau

Dieta Atkins este una dintre cele mai de succes diete din ultimele decenii, dar în ultimul timp o nouă versiune a ei a început să câştige teren. Eco Atkins este, aşa cum sugerează numele, varianta fără carne a clasicei diete Atkins. Astfel, dacă Robert C. Atkins propunea limitarea carbohidraţilor din alimentaţie în favoarea proteinelor şi grăsimilor, noua varianta a dietei Atkins păstrează numărul de proteine şi carbohidraţi din dieta originală, doar că grăsimile animale, provenite din proteine, sunt înlocuite cu grăsimi vegetale, provenite din alimente precum soia sau gluten.

Dieta Atkins e recunoscută pentru succesul său în lupta cu kilogramele şi creşterea nivelului de colesterol bun (HDL), dar are puţin impact asupra colesterolului rău (LDL). Cercetătorii de la spitalul St. Michael din Toronto au vrut să vadă dacă o dietă bogată în proteine vegetale poate duce la pierderea în greutate şi totodată la reducerea LDL. Şi se pare că dieta ECO Atkins are în plus acest atu, participanţii la studiul din Toronto reuşind să-şi reducă nivelul de colesterol rău în patru săptămâni.

Promotorii dietei Eco Atkins susţin că înlocuind proteinele animale cu proteine vegetale, reducând carbohidraţii şi consumând multe fructe şi legume slăbeşti până la 3.5 kg pe lună şi vei vedea îmbunătăţiri la nivelul presiunii sangvine, colesterolului şi trigliceridelor – substanţe grase care, în exces, pot cauza boli de inimă.

Dieta Eco Atkins – Ce poţi mânca

Planul este următorul: 31% din caloriile zilnice trebuie să provină din proteine vegetale, 43% din grăsimi vegetale şi 26% din carbohidraţi. Nu sunt alte reguli de urmat, mănânci ce vrei atâta vreme cât te încadrezi în procentele de mai sus. Poţi să renunţi de tot la carne sau să consumi doar carne albă slabă; poţi să alegi să nu renunţi la peşte şi lactate, sau să elimini de tot produsele provenite de la animale.

În loc de şuncă şi fripturile din clasica dietă Atkins, concentrează-te pe mâncăruri din soia, fasole, nuci, seminţe, fructe şi legume. Proteinele le poţi lua din gluten, soia, tofu, cereale, legume şi nuci. Grăsimi bune poţi lua din uleiul de răpiţă, de in sau de măsline, avocado, seminţe şi nuci, iar surse sănătoase de carbohidraţi pot fi fructele, legumele şi cerealele integrale. Limitează consumul de ovăz şi orz şi evită alimentele care conţin amidon (pâine albă, orez, cartofi, produse de patiserie).

Dieta Eco Atkins – Exemplu de meniu

Mic dejun: 1 cană cu lapte de soia + 1 ou (omletă, fiert) sau o felie de pâine prăjită din grâu integral cu o lingură de unt de arahide.

Prânz: ¾ cană cu brânză de vacă + 1 cană cu fructe sau legume.

Cină: combină legume cu cereale, spre exemplu 1 cană de linte cu 1 cană de spanac fiert, sau 1 cană de orez brun cu una de broccoli.

Gustări: nuci şi seminţe de orice fel, neprăjite şi nesărate (migdale, seminţe de floarea-soarelui, nuci, fistic, alune etc.).

Dieta Eco Atkins – Beneficii

Conform studiilor, faptul că proteinele vegetale sunt mai bogate în fibre decât cele animale şi conţin mai puţină grăsime şi colesterol face ca dieta Eco Atkins să reducă riscul de boli cardiovasculare şi să menţină colesterolul şi presiunea sangvină în limite sănătoase. De asemenea, fiind o dietă săracă în carbohidraţi, Eco Atkins ajută la reducerea colesterolului rău.

Totuşi, deşi recunosc că dieta Eco Atkins este mai sănătoasă decât cea clasică, unii nutriţionişti consideră că ambele variante sunt destul de restrictive pentru a fi urmate pe termen lung. Nu e nevoie de o dietă specială pentru a reduce nivelul de colesterol rău; nu trebuie să renunţi de tot la carne, carbohidraţi sau lactate. Doar să reduci cantităţile, să faci mai multă mişcare şi să alegi grăsimi sănătoase în loc de grăsimi trans sau saturate.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise