Detoxifierea: diete de detoxifiere și sfaturi utile

Detoxifierea este, în primul rând, un proces natural al organismului uman prin care acesta neutralizează, transformă și scapă de toate deșeurile toxice pentru corp. 

Așadar, atunci când vorbim despre detoxifiere trebuie să menționăm faptul că acest proces este despre îmbunătățirea funcțiilor și sistemelor organismului nostru.

De ce este important să urmăm o dietă de detoxifiere și când ar trebui să o facem

Deși o mare parte din munca necesară pentru detoxifiere este realizată de rinichi, ficat, sistemul limfatic sau piele, așa cum avem grijă de igiena noastră la exterior, așa ar trebui să contribuim și la igiena interioară.

Prin urmare, scopul programelor și dietelor de detoxifiere este în primul rând de a ajuta aceste organe să curețe toxinele din corpul nostru, să le metabolizeze și să le elimine.

De la dietele de detoxifiere cu sucuri, până la curățarea completă a colonului, curele de detox sunt folosite atât de persoanele care vor să scadă în greutate, cât și de persoanele care vor să urmeze un stil de viață sănătos.

detoxifierea

Cât de des ar trebui să urmezi o dietă de detoxifiere? 

Aceasta este o întrebare foarte bună atunci când te gândești la detoxifiere, căci aceste cure, atunci când sunt realizate prea des sau pentru prea mult timp pot să ducă la scăderea drastică a valorilor nutrienților din organism și să provoace, astfel, carențe.

Tocmai de aceea, specialiștii în nutriție recomandă ca detoxifierea să se facă de maxim 2-4 ori pe an.

De asemenea, există perioade de timp în care organismul tău cere o “curățenie”, deci ar fi bine să păstrezi dietele de detoxifiere pentru aceste perioade.

Când ar trebui să ai în vedere detoxifierea:

Când te simți extrem de obosită

Majoritatea persoanelor care au ținut programe de detoxifiere susține că printre beneficiile acestor diete se numără și creșterea nivelului de energie. Acest lucru se datorează faptului că atunci când ne detoxifiem, stopăm aportul de “ingrediente” ce cauzează oboseală, cum ar fi zahărul, cofeina, grăsimile trans sau grăsimile saturatate, înlocuindu-le cu fructe și legume proaspete și încărcându-ți, astfel, bateriile.

Când vrei să slăbești

Este ușor să înțelegi de ce dietele de detoxifiere ajută și la pierderea kilogramelor în plus pe termen scurt, însă dacă îți dorești cu adevărat să slăbești, ar trebui să transformi aceste diete într-un stil de viață, astfel încât să te ferești de substanțele toxice și să ai o nutriție formată din alimente sănătoase.

Când vrei să-ți întărești sistemul imunitar

Atunci când te detoxifiezi, toate organele vor funcționa la capacitate maximă, organismul va reuși să absoarbă mai bine nutrienții, în special vitamina C, dând sistemului imunitar un “avânt” spre o mai bună funcționare.

Când îți dorești o piele mai frumoasă

Pielea este cel mai mare organ, deci este logic să aibă rezultate pozitive după un program de detoxifiere. Dacă vrei ca efectele să fie și mai vizibile, sesiunile de saună îți vor detoxifia pielea și mai rapid, iar efectele se vor vedea imediat.

Acum că am stabilit care sunt CÂTEVA dintre beneficiile detoxifierii, mai trebuie să-ți amintim ceva: perioada sărbătorilor de iarnă se apropie cu repeziciune, iar dacă te-am convins măcar puțin de efectele pozitive ale unei diete de detoxifiere, perioada de după sărbători este momentul perfect să te apuci de treabă.

Datorită mâncărurilor grele pe care le consumăm în această perioadă a anului, organismul nostru va avea nevoie de tot ajutorul posibil pentru a continua să funcționeze corect.

Așadar, după o masă copioasă… o dietă de detoxifiere este cea mai sănătoasă!

detoxifierea

Ce trebuie să faci înainte să începi detoxifierea

Conform specialiștilor, începerea bruscă a unei cure de detoxifiere poate să provoace dureri de cap, balonare sau constipație. Pentru a minimaliza aceste efecte adverse, înainte să începi o dietă de detoxifiere ar trebui să reduci, pe rând, consumarea anumitor susbtanțe, cum ar fi zaharul, alcoolul, cafeaua, îndulcitorii artificiali, grăsimile trans sau mâncărurile de tip fast-food.

De asemenea, un start bun al unei diete de detoxifiere este renunțarea la proteinele animale, cum ar fi cărnurile.

Așadar, dacă ești hotărâtă să urmezi o cură de detoxifiere, înainte de a începe dieta propriu-zisă acordă-ți câteva zile pentru a renunța la alimentele nocive și pentru a mări aportul de legume, fructe și salate.

De asemenea, dacă suferi de anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul, bolile de rinichi sau ficat sau dacă ești însărcinată, înainte de începerea oricărui regim ar trebui să consulți medicul și să îți faci un set de analize pentru a te asigura că nu suferi de niciun fel de carențe sau și că organismul tău este pregătit pentru o astfel de “curățenie”.

Care sunt cele mai bune alimente detoxifiante

Legumele: sparanghelul, avocado, sfecla roșie, broccoli, varza, usturoiul sau ghimbirul sunt doar câteva dintre cele mai eficiente legume recomandate în curele de detoxifiere.

Fructele: grepfrutul, lămâia, portocalele, fructele de pădure, strugurii sau cireștele sunt pline de antioxidanți și recomandate în acest tip de cure.

Dacă vrei să afli care sunt cele mai bune alimente pentru detoxifiere, dă un click aici!

Care sunt cele mai bune ceaiuri detoxifiante

Probabil știi deja că existe anumite tipuri de ceai ce conțin o mulțime de antioxidanți și agenți benefici organismului, fiind altfel perfecte pentru o cură de detoxifiere.

detoxifiere

Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pe care să le consumi atunci când faci curățenie în organism:

Ceaiul de păpădie – renumit pentru acțiunea sa puternică de curățare a ficatului, acest ceai activează metabolismul corpului și ajută la reglarea tranzitului intestinal

Ceaiul de sunătoare – efecte beneficie pentru detoxifierea organismului și creșterea tonusului general

Ceaiul de sulfină – calmează durerile abdominale, curăță ficatul și scade hipertensiunea

Ceaiul de anghinare – recomandat până și pacienților ce suferă de ciroză, fiind cunoscut pentru buna detoxifiere a ficatului

Ce alimente trebuie să eviți în timpul curei de detoxifiere

detoxifierea

Acum că știi ce ar trebui să mănânci pentru a-ți detoxifia întregul organism, iată și care sunt alimentele pe care ar trebui să le eviți în timpul unei cure de detoxifiere:

Alcoolul – are un efect extrem de nociv asupra ficatului și, dacă îl consumi în timpul curei, va anula toate efectele detoxifieri.

Cofeina – băuturile ce conțin cofeină au un efect deshidratant foarte puternic asupra organismului și vor provoca ficatul să muncească de două ori mai mult. Așadar, dacă nu vrei să renunți complet la cafea în timpul curei de detoxifiere, este recomandat să consumi multă apă, pentru a combate efectele deshidratării.

Dulciurile de orice fel – zahărul, ciocolata, bomboanele… orice tip de aliment care conține zahăr trebuie exclus complet din dietă atunci când urmezi o detoxifiere. Dar nu te îngrijora! Pe măsură ce organismul tău se va detoxifia vei observa și că pofta de dulce va scădea din ce în ce mai tare.

detoxifierea

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.