Despre nutritie si sport cu o sportaholica veritabila

 1.       Am inteles că te-ai apucat de sport relativ recent, de câţiva ani. Care a fost motivaţia ta să devii nu numai o persoană activă ci şi antrenor certificat?

Este adevărat. Am descoperit sportul şi minunatele lui avantaje destul de târziu.

Am început să frecventez o sală de cartier fiind ingrijorată de faptul că stau foarte mult pe scaun la birou, apoi maşina, apoi acasă. Sunt convinsă ca multe femei au acelaşi "traseu" zilnic. 

La această sală am descoperit o persoană extrem de deosebită care mi-a schimbat cursul vieţii pentru totdeauna. Alisia Teslev era instructor aerobic şi in acelaşi timp medic rezident la spitalul Elias din Bucuresti. Cu ea am făcut primele clase de Tabata şi m-am îndrăgostit iremediabil de efectele minunate ale sportului asupra fizicului şi psihicului deopotriva. Dincolo de acest aspect, Alisia a fost persoana care m-a motivat prin determinarea, ambiţia şi inteligenţa ei.

2.       Ce înseamnă antrenamentele HIIT/Tabata şi ce te-a determinat să alegi această specializareîn detrimental altora? Cam ce nivel de condiţie fizică ai nevoie pentru a aborda această tehnică de antrenament?

HIIT inseamna High Intensity Interval Training şi a fost dezvoltat acum 2 decenii de către antrenorii atleţilor care vroiau rezultate mai bune pentru cei pe care îi antrenau.Studiile care compară HIIT cu antrenament continuu la o intensitate moderată au arătat ca este superior pentru arderea grăsimilor, în ciuda faptului că necesită mai puţin timp de execuţie. 

Tabata Training este un antrenament foarte bun pentru cei care vor să îşi crească rezistenţa, să slabească şi să işi crească masa musculară. Antrenamentul Tabata clasic are 4 minute,ceea ce reprezinta un start excelent, urmând ca apoi să creşti gradual numarul de minute. Oricum ar fi, o să ţi se pară cele mai lungi 4 minute din viaţa ta.

Regula este simplă: executi un exerciţiu la capacitate maximă timp de 20 de secunde, te odihneşti 10 secunde si repeti totul de 8 ori (asta pentru intervalul de 4 minute). Secretul acestui tip de antrenament este ca in acel interval de 20 de secunde faci cât mai multe repetări posibile.

Din momentul în care am început să fac primele antrenamente Tabata/HIIT, m-am îndragostit de rezultatele obţinute prin acest tip de antrenament. Combinând cu exerciţii functionale şi cu greutăţi, am reuşit să concep un antrenament foarte intens, extrem de apreciat de toate clientele care participă la clasele mele de la Pure Jatomi.

Nu este necesară o condiţie fizică extraordinară, pentru toate exista un început. Există şi variante pentru începatori, totul este adaptabil.Totuşi, persoanele care suferă de anumite afectiuni (de inimă, dupa anumite accidente etc), ar fi recomandat să ceară părerea unui medic înainte de a începe o activitiate atât de intensă.

3.       Ce trebuie să conţină echipamentul potrivit pentru sală? Avem nevoie de anumite gadget-uri speciale pentru antrenamentele HIIT?

Dincolo de strictul necesar (haine şi încălţăminte sport), eu folosesc timer-ul Gymboss pentru a-mi cronometra intervalele de lucru. Acest cronometru mă ajută să fac antrenamentul intens şi eficient, atenţionându-ma sonor când să încep antrenamentul şi când să iau pauză, la intervalele de timp stabilite de mine.

4.       Sportul la sală vs. sportul acasă vs. sportul cu antrenor personal. Ce ne-ar putea convinge să trecem de la statutul de sedentar la oricare dintre aceste nivele?

Sportul acasă este ceva ce faci pe termen scurt pentru că nu respecţi o rutină, nu poti fi consecvent şi rişti să renunţi înainte să vezi rezultate care te pot motiva cu adevarat. La sală este cu totul si cu totul altceva, sala de sport având şi o componentă socială, începi să legi prietenii, te antrenezi alături de alţii şi devine motivant. 

Antrenamentul cu antrenor personal te trece la un nivel superior. Ţi se stabileşte un antrenament conform obiectivelor tale, antrenorul "trage" de tine, te motivează să duci antrenamentul până la capăt şi te sfatuieşte ce alimentaţie trebuie să adopţi pentru a dobândi silueta pe care ţi-o doreşti.

Indiferent dacă alegi sa faci sport acasă, în parc sau la sală important este să faci mişcare, să ieşi din zona de confort şi să faci ceva PENTRU TINE şi pentru sănătatea ta.

5.       În ceea ce priveşte alimentaţia, ce trebuie să mâncăm înainte şi după antrenamente şi la ce interval de timp? Înţeleg că HIIT este un tip de antrenament foarte solicitant, care necesită un nivel de energie destul de ridicat.

Depinde acum şi ora la care are loc antrenamentul şi obiectivele tale. Este recomandat ca înainte cu 1 oră să mâncăm alimente bogate în carbohidrati, de exemplu: banana, fulgi de ovaz (celebrul oatmeal) etc. Daca mănânci ceva mai consistent, recomandarea mea este sa faci antrenament la aproimativ 2 ore distanţă, altfel rişti să ţi se facă rău la antrenament (mai ales daca este un antrenament cu sarituri).

Dupa antrenament e bine să eviţi grăsimile întrucat întârzie absorbţia nutrienţilor de care are nevoie organismul după efort fizic. Poţi mânca proteine şi carbohidrati (de exemplu: peşte cu legume sau orez, porţia aia de paste la care pofteşti de o lună etc). Ca idee generală, dacă vrei să te "rasfeţi" cu nişte carbohidrati interzişi, cel mai bine îi mănânci după antrenament.

 Treci pe pagina următoare pentru a descoperi un antrenament grozav pentru abdomen şi fesieri dar şi alte sfaturi importante!

6.       Majoritatea avem toată ziua ocupată de job şi/sau cursuri, la fel ca şi tine, de altfel. Ce interval orar ne recomanzi pentru antrenamente: dimineaţa devreme sau seara?

Daca programul îţi permite, recomand 100% antrenamentul de dimineaţă. Este un start excelent pentru întreaga zi. 

7.       Întâlneşti foarte mulţi oameni noi în sala de sport. Care sunt cele mai mari greşeli pe care le observi la începători?

Cea mai mare greşeala este excesul de banda. Majoritatea celor care vin pentru prima oară la sală, se urcă pe bandă şi nu se mai dau jos, având impresia că doar cu cardio slăbeşti. Este necesar şi extrem de util antrenamentul cu greutăţi, fără absolut nicio grijă că "te faci prea mare". 

O altă greşeală care se face frecvent este lipsa incălzirii prealabile si a stretching-ului la final de antrenament. 

8.       Se apropie perioada Sărbătorilor de  iarnă, foarte periculoasă pentru silueta noastră datorită numeroaselor tentaţii culinare. Ce sfaturi de alimentaţie şi sport ai pentru noi?

Un stil de viata sanatos cu sport de minim 3 ori pe saptamana, te poate ajuta să treci cu bine peste diverse tentaţii, fie ele de sărbători sau nu. Atunci când sportul face parte din viaţa ta şi mănânci sănătos (legume, proteine de calitate, grăsimi sănătoase), iţi poţi permite să te bucuri de sărbători, fără stresul că te vei ingrăşa. Aşadar, recomandarea mea este să practicaţi sport tot anul, să nu fiţi stresate de sărbători şi să vă puteţi bucura de viaţă

Ca sfaturi rapide la capitolul alimentaţie, recomand evitarea combinării grăsimilor cu carbohidraţi, păstrând focus pe proteine şi legume, evitarea alcoolului în exces şi a băuturilor carbogazoase, şi pauză în alimentaţie între ultima masă de seară până la următoarea de dimineaţă de 12 ore.

9.       Cum reuşeşti să îmbini jobul cu pasiunea pentru sport şi viaţa personală? Ai reuşit să le echilibrezi, eşti mulţumită de viaţa ta sau ai şi regrete?

Lucrurile s-au aşezat oarecum natural. Sunt norocoasă că Urban şi Asociaţii, firma la care sunt director de marketing, susţine sportul şi am avut un suport extraordinar din partea lor. Am reuşit să le echilibrez şi sunt foarte fericită, însă nu aş fi reuşit fără suportul necondiţionat al soţului meu.

10.   Cum ne antrenăm pentru posterior şi abdomen frumos sculptate?

Stiu ca toate fetele vor fund bombat şi abdomen conturat, dar acest lucru nu se poate face localizat. Ca pentru orice altă grupă musculară, recomand antrenamentul cu greutăţi, mai ales că acesta ocupă un prim loc în clasamentul metodelor de remodelare corporală pe termen lung şi de creştere a metabolismului permanent. Acesta este un lucru foarte important din moment ce un metabolism lent este principala cauză de obezitate.

În completarea antrenamentului cu greutăţi, recomand exercitiile compuse, extrem de eficiente cum ar fi: genuflexiunile, fandările, îndreptările, presa pentru piept etc.

Dacă aveţi şi alte curiozităţi despre sport şi nutriţie puteţi să îi scrieţi Inei pe [email protected] sau pe facebook!

Vrei să vezi ce înseamnă un antrenament HIIT pentru fesieri, abdomen si picioare? Ne arată chiar Ina! 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.