Deodorant sau antiperspirant?

Îl porți zi de zi, dar cum poți fi sigură că deodorantul sau antiperspirantul pe care îl folosești este cel potrivit? Află acum tot ce nu vei găsi scris pe nicio etichetă.

 

Antiperspirant, deodorant… nu-i același lucru?

A: Nu. „Deodorantul nu previne transpirația – poate să o absoarbă ușor, dar în mare, acesta reduce mirosul prin neutralizarea bacteriilor sau mascându-l cu parfum,”susține Alicia Barba, dermatolog.  Doar antiperspirantele stopează transpirația. Acestea sunt clasificate de către Food&Drug Administration drept soluție fără prescripție medicală, grație ingredientelor active din acestea – săruri de aluminiu – care blochează temporar glandele sudoripare, astfel încât umezeala să nu poată ieși la suprafață.”

 

Care-i ideea cu ingredientele active?

A: Acestea fac antiperspirantele cu mult mai eficiente. Formulele standard sunt de cele mai multe ori înzestrate cu 8 până la 19% ingrediente active, în vreme ce altele pot avea un conținut mai mare, de 20-25 de procente.

 

Stai, ai nevoie de prescripție medicală?

A: Da. Este o opțiune bună pentru cei diagnosticați cu hiperhidroză, adică transpirație excesivă.  Dacă antiperspirantele de pe piață nu-ți rezolvă problema, mergi la medicul de familieii ori la dermatolog să-ți prescrie Xerax AC sau Drysol. Însă, ai grijă, antiperspirantele de acest gen conțin un procent mai mare de clorura de aluminiu sau o doză mare de alcool – ambele putând provoca iritații pe piele, atunci când sunt în concentrații ridicate.

 

Am auzit de persoane care-și injectează Botox pentru a preveni transpirația. Cum vine asta?

A: Botox-ul blochează  nervii mușchilor. La nivelul feței, asta înseamnă că mușchiul încetează temporar să se contracte, netezind liniile fine. La subraț, acesta blochează semnalul priit de la nervii glandelor sudoripare, explică Ranella Hirsch, dermatolog în Boston. Însă Botox-ul este rezervat celor care transpiră excesiv. Rezultatele pot dura oricât, de la câteva luni la mai mult de un an, dar tratamentele respective pot fi foarte scumpe.

 

Pot să jur că hainele cu care merg la serviciu miros mai rău decât echipamentul de sală. Cum e posibil?

A: Transpirația normală, provenită de la o oră de mișcare, este în general compusă din apă (mai precis 99% H2O plus o cantitate mică de săruri dizolvate și aminoacizi), produsă de glandele ecrine, împrăștiate în tot corpul. Stresul, însă – ca acela provocat de o ședință apăsătoare cu șeful), generează eliberarea adrenalinei, care stimulează transpirația din glandele apocrine, concentrate îndeosebi sub brațe. „Aceste glande eliberează transpirația de stres, compusă din aproape 80% apă și 20% lipide și proteine  – nutrienți pentru bacterii,” arată Stahl. Rezultatul este mirosul greu și persistent.

 

Funcționează deodorantele naturale?

A: Oarecum. La fel ca și celelalte deodorante, „cele naturale nu îți oferă un beneficiu antiperspirant direct,” spune Stahl. Totuși, acestea sunt frecvent formulate cu ingrediente precum bicarbonatul de sodiu, pudre din plante, uleiuri esențiale și argile care absorb transpirația și reduc bacteriile responsabile de mirosul urât.

 

Când e cel mai bun moment să aplici un antiperspirant?

A: În mod surprinzător, înainte să mergi la culcare. Sărurile de aluminiu, care blochează grandele suporipare, sunt cel mai bine absorbite atunci când corpul atinge temperatura de bază și este mai puțin activ, spune Stahl. Duș de dimineață? Nu-ți face griji, spălarea n-ar trebui să înlăture protecția anti-transpirație.

 

Ce durează mai mult, stick-ul sau spray-ul?

A: Stick-ul își permite să întinzi produsul într-un strat mult mai uniform, ceea ce înseamnă o aplicare mult mai eficientă, dar și performanță crescută,” spune Stahl.

 

Mă mănâncă subrațul după ce aplic antiperspirantul. Sunt cumva alergică?

A: Acestă problemă are mai degrabă legătură cu epilarea decât cu antiperspirantul în sine. Aparatele de ras pot îndepărta o parte din stratul superior de piele. Aplicarea unui antiperspirant după ras poate înrăutăți situația, deoarece majoritatea conțin parfum sau alcool, care usucă pielea. Ideal: scapă de pilozități cu câteva ore înainte să aplici antiperspirantul.

 

De ce îmi îngălbenește antiperspirantul tricourile albe – și cum pot remedia asta?

A: „Petele galbene sunt cauzate de reacția dintre grăsimile proprii pielii, transpirație și ingredientele din antiperspirant,” explică Mary Begovic Johnson, cercetător în cadrul P&G. Față de petele obișnuite, acestea se întețesc la fiecare purtare, îngreunând misiunea detergentului. Bumbacul și alte fibre naturale (precum inul sau lâna) sunt cele mai expuse acestor pete, deoarece au și o capacitate mai mare de absorbție. „Pentru a reduce petele, asigură-te că antiperspirantul tău este uscat pe piele înainte să-ți pui hainele,” spune Stahl. Dacă este umed, se transferă imediat pe țesătură.

 

Chair are antiperspirantul vreo legătură cu cancerul?

A: Nu te lua după zvonuri, spune Ted Gansler, director medical în cadrul American Cancer Society. „Un studiu amănunțit, care a comparat practicile împotriva transpirației a 813 supraviețuitoare ale cancerului la sân și 793 de femei sănătoase, nu a scos la iveală nicio legătură între cancerul la sân și antiperspirante ori deodorante, spune acesta.

 

Fii super-cool

Cinci căi sigure pentru a combate transpirația, indiferent de ocazie:

 

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.