De ce te simti epuizata fara un motiv concret?

Ţi se întâmplă uneori să te simţi epuizată fără un motiv evident? Este foarte simplu să îţi recapeţi energia atunci când înţelegi că oboseala nu este neapărat o problemă medicală, ci mai degrabă ceva care ţine de stilul tău de viaţă.

Deshidratarea

Dacă ai schimbări bruşte de stare, te simţi lipsită de putere şi extenuată, neuronii din hipotalamusul tău ajung să transmită mesaje de panică în restul creierului. Hipotalamusul este partea creierului responsabilă cu controlul hidratării sau temperaturii corpului. Dacă ajungi să te hidratezi suficient, senzaţia de oboseală nu te va mai indispune.Vitamina B12

Organismul tău are nevoie de vitamina B12 pentru a produce globulele roşii din sânge şi pentru ca neuronii tăi să funcţioneze în parametrii normali. Un număr scăzut de globule roşii înseamnă că sângele tău transportă cantităţi mai mici de oxigen, lucru care te face să simţi că ai putea dormi şi cu ochii deschişi. Dacă senzaţia ta de extenuare este însoţită de durere de picoare şi ţi se întâmplă să uiţi lucruri foarte des, este posibil să ai un deficit de vitamina B12.

Deficit sau exces de fier

Multe femei ştiu că o posibilă cauză a extenuării este anemia. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să începi să consumi suplimente cu fier. Este adevărat că un nivel scăzut al fierului din organism duce la formarea a mai puţine globule roşii, dar şi dacă ai prea mult fier, organismul tău va folosi vitamine, minerale şi energie pentru a scăpa de exces.

Deficienţa de fier loveşte mai ales în cazul femeilor vegetariene, a celor care au probleme cu digestia sau cu glanda tiroidă, dar afectează şi femeile care iau anticoncepţionale sau care pierd cantităţi mari de sânge în timpul ciclului menstrual. Pe de altă parte, excesul de fier din organism poate cauza senzaţii de frig, subţierea firului de păr sau a unghiilor şi chiar ameţeală atunci când te ridici. De aceea, niciodată nu trebuie să iei suplimente fără a consulta un medic.

Lipsa exerciţiilor fizice

Atunci când eşti foarte stresată, te simţi secată de orice energie, chiar dacă tu nu faci absolut nimic. Poate ai observat că atunci când stai prea mult la birou, genunchii încep să îţi amorţească şi simţi nevoia să îţi mişti picoarele. Organismul tău caută metode prin care să se elibereze de energie şi de tensiune. De aceea, acordă-ţi măcar două ore săptămânal în care să te dedici exerciţiilor fizice, deşi cel mai indicat ar fi să împarţi acest timp făcând 15-20 de minute de mişcare în fiecare zi.

Există şi reversul acestei medalii, pentru că efortul fizic exagerat te face şi el să te simţi extenuată. Nu forţa limitele organismului tău chiar dacă practici un sport de performanţă. Orice corp are nevoie de echilibru între activitate şi odihnă deoarece stresul fizic este la fel de extenuant ca presiunea mentală sau emoţională.

Depresia

Dacă senzaţia de extenuare este însoţită de tristeţe, pierderea apetitului şi nu mai găseşti plăcere în lucrurile pe care le făceai bucuroasă, este posibil să fii deprimată. În acest caz, este foarte important să nu rămâi singură şi poţi alege să vorbeşti cu un prieten apropiat sau chiar cu un psiholog.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.