De ce te doare stomacul? 5 motive și soluțiile acestora

Nicio durere din corp nu este „normală”. Atunci când ceva te doare, organismul tău încearcă să îți transmită că ai o problemă, indiferent dacă e vorba de una gravă sau nu. Unele persoane au obiceiul să spună „E ok, mereu mă doare stomacul, nu e nimic grav” însă o durere care persistă nu trebuie trecută cu vederea.

Iată cele mai comune 5 motive pentru durerea de stomac și ce ar trebui să faci pentru a rezolva problema:

Ai mâncat prea mult

Oricui i s-a întâmplat măcar o dată să mănânce prea mult la o masă. Mai ales dacă ai sărit peste micul dejun sau prânz, atunci când te pui la masă îți e foarte foame, așa că mănânci mai mult decât ar trebui. Este simplu să faci această greșeală în zilele extrem de ocupate.

Orice doctor și nutriționist îți va spune să nu sari peste mese. E recomandat să mănânci odată la 3-4 ore – în felul acesta, îți vei păstra nivelul de energie și nu o să îți mai fie foame. Porțiile tale ar trebui să fie mici, cât să te satisfacă, dar să nu te simți plină și obosită după masă. Între mese, alege gustări sănătoase, precum fructele, smoothie (făcut de tine, nu cumpărat din magazin), amestecuri de nuci.

Mănânci cu puțin timp înainte de culcare

Trebuie să ții cont de ceasul biologic și să nu iei cina chiar înainte de culcare. Stomacul tău va deveni inactiv și nu va putea digera mâncarea, iar dacă stai întinsă (pentru că ești în pat și dormi) problema se intensifică. Este recomandat să eviți alimentele picante, prăjelile, citricele, roșiile și ciocolata la cină și să faci puțină mișcare după ce mănânci (nu te gândi să mergi la sală, doar plimbă-te puțin).

Citește și: 5 rețete de salată surprinzător de sățioase 

Ai gastrită

Gastrita reprezintă inflamația mucoasei gastrice și se manifestă, pe lângă durere, și printr-o senzație de arsură. Cele mai frecvente cauze ale acesteia sunt consumul exagerat de alcool, infecțiile tractului gastro-intestinal, medicamentele analgezice, refluxul de bilă și reacțiile alergice.

În general, gastrita dispare de la sine în câteva zile, dar, dacă simptomele persistă mai mult sau vomiți, ar trebui să mergi la doctor.

Ești constipată

Sună ciudat, dar nu toată lumea știe când este constipată. Chiar dacă mergi la toaletă în fiecare zi, o poți face incomplet. Consumă mai multă apă, dar și fibre și, dacă durerea persistă, fă-ți o programare la medic.

Citește și: Alimente banale care te constipă 

Atac de cord

Nu te așteptai la asta, nu? Se pare că femeile experimentează mai multe simptome decât bărbații în aceste cazuri și nu doar o dată s-a întâmplat ca o femeie să meargă la urgențe pentru că o doare prea tare stomacul și să afle că atacul de cord este cauza. Dacă ești și ametiță, ai stări de vomă și simți o durere în piept, mergi la medic.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.