De ce suntem dependenti de junk food?

Da, chiar există dependența de junk food, însă ce anume o provoacă?

Pe scurt, junk food-ul are același efect asupra creierului nostru ca drogurile, mai precis cocaina. Sună ciudat, nu-i așa?

Mai multe studii au arătat că anumiți conservanți chimici ce pot fi găsiți în mâncarea de tip fast food cresc nivelul dopaminei din creier, la fel ca drogurile. Dopamina este o substanță care afecteaază emoțiile, mișcările și senzațiile de plăcere și durere, deci este de la sine înțeles de ce ne simțim atât de bine atunci când mâncăm un hamburger nesănătos și care nu ține de foame sau o pungă de chips-uri.

Dependenta de zahar. Ce este si cum o tratam?

Din acest motiv, putem foarte ușor să ajungem să fim dependenți de junk food, iar după ceva timp avem nevoie de cantități tot mai mari pentru a primi același nivel de satisfacție. Cine trece prin așa ceva știe că este adevărat – chiar și eu recunosc că am o adevărată problemă cu chips-urile și foarte des simt nevoia să mănânc o pungă-două, fie că e 10 dimineața sau 12 seara.

Pentru un studiu din 2010 s-au folosit costițe și diferite tipuri de prăjituri, iar schimbările ce au avut loc în creier au fost foarte asemănătoare cu cele prin care trece creierul unei persoane care este dependentă de droguri.

Semne ca esti dependenta de cumparaturi

Acesta este și unul dintre motivele pentru care continuăm să consumăm atât de mult junk food, deși știm cu siguranță că nu este sănătos pentru organismul nostru. Gustul bun nu este un argument, de data aceasta, pentru că există numeroase alte mâncăruri delicioase de care nu suntem atât de atrași.

Cum putem scăpa de dependența de junk food?

Există două variante și o poți alege pe cea potrivită ție: te poți opri brusc din consumarea de junk food sau poți încerca să mănânci din ce în ce mai puțin, pentru ca organismul să se obișnuiască mai ușor cu schimbarea.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.