De ce să-ți pui aparat dentar chiar dacă nu mai ești copil

În general, aparatul dentar se poartă în copilărie, iar adulții care nu și-au rezolvat la timp problema dinților strâmbi o acceptă. COSMO îți explică care sunt efectele negative ale dinților strâmbi asupra sănătății.

Foarte puține persoane au dinți perfect drepți, iar cele care îi au strâmbi ar trebui să poarte aparat dentar cât mai devreme în viață – cu cât ești mai tânăr, cu atât vei reuși să îți îndrepți mai repede dinții. Astfel, dacă părinții nu ți-au pus un aparat dental atunci când erai micuță, cel mai probabil ți-ai acceptat dinții strâmbi și, chiar dacă nu îți place neapărat cum arată, nu te gândești și la efectele negative pe care aceștia le au asupra sănătății tale.

Periuța de dinți manuală VS periuța electrică

Trebuie să știi că aparatul dentar nu este folosit doar pentru a-ți face dinții mai frumoși, ci împiedică apariția anumitor probleme mai ușoare sau mai grave ce pot apărea din cauza dinților strâmbi, înghesuiți sau distanțați.

Iată câteva dintre cele mai comune efecte negative ale malpozițiilor dentare asupra sănătății:

Pot cauza carii

Pentru că igiena dentară corectă devine mai dificilă, uneori imposibilă, 50% dintre pacienții cu dinți strâmbi prezintă probleme grave în ceea ce privește cariile și afecțiunile gingiei. Motivul este unul simplu: periuța de dinți pur și simplu nu reușește să ajungă în locurile unde trebuie.

5 obiceiuri proaste pentru dinți

Pot cauza acumularea de tartru

Încă o dată, periuța de dinți nu poate ajunge peste tot, deci tartrul poate apărea mai ușor pe dinți, iar gingiile se pot inflama.

Pot cauza parodontoza

Parodontoza este ereditară, însă primul pas al bolii este gingivita, care poate fi provocată de poziția nenaturală a dinților. Evoluția bolii este rapidă și poate duce la complicații – „apare problema erodării osului, prin urmare, în afara de implant, va fi nevoie și de adiție de os. Dacă este vorba despre un stadiu avansat al bolii parodontale, riscul este unul real, inclusiv pierderea implantului”, subliniază Dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonție la Clinicile Dr. Melnic.

Pot cauza dureri de cap

Din cauza mușcăturilor inegale, mușchii și articulațiile mandibulei sunt suprasolicitate, masticația este deficitară și poate duce la probleme digestive. Pot apărea dureri ale feței și ale gâtului, dar și migrene.

Trucuri homemade pentru albirea dinților

Așa cum spuneam mai sus, este de preferat să purtăm aparat dentar cât mai devreme în viață, dar și adulții pot purta fără nicio problemă unul. Există mai multe feluri de aparate dentare, de la cel clasic, din metal (cu brackets), până la cel invizibil care trece neobservat în timpul purtării.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.