De ce să apelezi la contracepţia de urgenţă

Iarna vine cu un scenariu perfect pentru seri cu romantism: e frig, aşa că trebuie să staţi îmbrăţişaţi şi beţi şi-un vin fiert ca să vă încălziţi, iar de aici până la a avea o seară nebună nu mai e decât un pas. Doar că sigur ştiţi şi voi că atunci când vă predaţi momentului pasiunii, e destul de simplu să uitaţi de contracepţie.

Studiile de specialitate confirmă acest lucru, arătând că în 43% din cazurile în care cuplurile s-au confruntat cu o sarcină nedorită, partenerii nu au putut identifica momentul care a dus la acest rezultat.

Mai mult, chiar dacă nu uiţi de contracepţie, există însă şi posibilitatea unui accident în pat, următoarele metode contraceptive prezentând un risc mare de accident: 

1. prezervativul poate să se rupă sau să alunece
 2. metoda retragerii nu funcţionează, aspect confirmat şi de un studiu de specialitate în care s-a demonstrat că această metodă contraceptivă are rata de eşec de 1 din 4 cazuri;
3. metoda calendarului are şi ea 25% şanse pentru o sarcină nedorită.

De asemenea există un risc pentru o sarcină nedorită şi în cazul femeilor care folosesc pastile anticoncepţionale, dar DOAR DACă nu se respectă metoda de utilizare a pilulelor.

Dacă ai uitat de contracepţie în vâltoarea momentului sau a avut loc un accident în pat, e bine să ştii că există totuşi o rezolvare la îndemână. Salvarea vine sub forma contracepţiei de urgenţă, aşa numita „pilulă de a doua zi”, o soluţie rapidă şi eficientă pentru momentul în care există un accident, oricare dintre cele enumerate mai sus. Pentru a obţine efectul dorit, este recomandat să o foloseşti în maximum 72 de ore de la incident, preferabil în primele 24 de ore, atunci când eficienţa sa este cea mai mare.

De ce să apelezi la contracepţia de urgenţă?

  • Pentru că este o metodă sigură, aprobată de autorităţile competente şi recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru acele cazuri în care se doreşte evitarea unei sarcini nedorite după un contact sexual neprotejat sau după eşecul metodei de contracepţie utilizate;

Citeşte continuarea materialului în ediţia de print-decembrie a revistei Cosmopolitan.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.