De ce imperfecțiunea este „noua perfecțiune”

Încă te mai străduiești să mulțumești pe toată lumea și să faci totul ca la carte? Colaboratoarea noastră, Morgan Reardon, îți spune de ce aspirația către perfecțiune e demodată.

Nu o să mint, chiar m-am chinuit să scriu acest articol. Am scris trei introduceri diferite dar, fiind o perfecționistă, niciuna dintre ele nu mi s-a părut suficient de bună. Și probabil că nici aceasta nu e mai bună, dar am decis că o voi accepta așa, pentru că sunt gata să îmbrățișez trendul „wabi-sabi”.Nu e vreo garnitură pentru sushi, ci o veche filosofie japoneză care îmbrățișează toate lucrurile imperfecte și te încurajează să găsești fericirea în simplitate, adică în chestii precum untul de arahide sau pâinea prăjită cu gem, în locul magicului unicorn.

„Wabi-sabi e modest și umil. E ca jeanșii purtați până la epuizare, lemnul pătat de vreme sau un magazin de antichități cu aromă de mucegai”, spune Leonard Koren, autor al Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets&Philosophers.

Dar, înainte de a da buzna în cel mai apropiat magazin de antichități pentru a cumpăra vase ciobite sau haine purtate, trebuie să știi că, de fapt, conceptul merge dincolo de felul în care îți decorezi casa.

Stil de viață wabi-sabi

„Într-o eră în care toți suntem concentrați pe acumularea de bunuri materiale și pe ideea de succes în viața profesională, wabi-sabi ne vorbește despre nevoia de a face un pas în spate și de a ne lăsa duși de val”, spune Amanda Gruhn, psihoterapeut în cadrul Therapy Duo.

S-ar putea ca Gruhn să aibă dreptate. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Kansas, femeile generației noastre ajung la epuizare mult mai devreme decât bărbații, pentru că noi aspirăm la perfecțiune pe toate planurile. Poți să ne învinuiești? Cu expresii precum „girlboss” și discursuri despre ambiție și succes, suntem nevoite să ne comparăm constant cu femeile care fac legea în industrii pe vremuri dominate de bărbați sau pe rețelele sociale, unde au milioane de followeri și poze perfecte.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de print-decembrie a revistei Cosmopolitan.

Foto: Guliver/Getty Images. Adaptare: Teodora Tîrcă

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.