De ce este mai greu să faci exerciții cardio în sezonul rece

Exercițiile cardio pot fi mai greu de efectuat în sezonul rece, din mai multe motive. În primul rând, orele de lumină pe zi sunt reduse, deci timpul în care poți ieși să faci sport afară este limitat. Apoi, frigul te va convinge să stai în casă, sub pătură, vizionând un film. Dar, pe lângă acestea, există și o legătură între vitamina D și capacitatea cardiorespiratorie.

Așa cum deja știi, principala sursă de vitamina D este soarele, iar accesul la ea este mai mic în sezonul rece. Un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, la care au participat aproape 2000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani, s-a concentrat pe acest subiect. Cercetătorii au notat nivelul consumului de oxigen al participanților (ca market pentru fitness-ul cardiorespirator), alături de nivelul vitaminei D.

Autorii studiului au observat că, în cazul persoanelor care aveau în organism un nivel mai mare de vitamina D, și markerii de oxigen erau mai mari. „Studiul nostru arată că nivelul mai ridicat de vitamina D este asociat cu o capacitate de efort mai mare”, spune Dr. Amr Marawan, unul din autorii acestui studiu. El a adăugat că rezultatele se aplică pentru ambele sexe, indiferent de vârstă, etnie, indicele masei corporale, dacă pacienții au sau nu diabet zaharat sau hipertensiune artrială sau dacă sunt fumători.

Dacă dorești ca performanța ta să rămână una bună și în sezonul rece, specialiștii recomandă un aport mai mare de alimente bogate în vitamina D (lactate, ouă, pești grași), suplimentele de vitamina D sau să mergi în vacanță într-un loc însorit.

Tu ai observat că exercițiile cardio sunt mai puțin eficiente în sezonul rece?

 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.