De ce este contracepția atât de importantă?

Ziua Mondială a Contracepției este sărbătorită în fiecare an pe 26 septembrie. Cu această ocazie, am vrut să vorbim cu voi despre cât de importantă este contracepția și de ce.

Foarte multe femei nu au acces la contracepție (în 2015 numărul s-a ridicat la 225 de milioane la nivel global), iar acest lucru duce la foarte multe sarcini neplanificate, dar și la decese materne.

În România, însă, cele mai multe femei au acces la contracepție, însă, din diferite motive, unele nu o folosesc. Astfel, există foarte multe adolescente care au trecut până acum prin mai multe avorturi, iar numărul nou-născuților abandonați crește în fiecare an. Bineînțeles, există și cazuri în care mama păstrează copilul, însă nu este încă pregătită să crească.

Deși sunt conștientă de faptul că unele persoane pur și simplu nu au acces la informații și nu înțeleg cât de important este să folosești metode contraceptive, există și femei care decid că nu vor să le folosească – deși nu își doresc un copil.

Din păcate, metoda calendarului sau coitus interruptus (des folosite de cuplurile care nu vor să folosească metode contraceptive sigure) dau de foarte multe ori greș. Metoda calendarului se referă la evitarea relațiilor sexuale atunci când femeia este în perioada fertilă a lunii, iar în cazul coitus interruptus bărbatul nu ejaculează în interiorul vaginului. Din motive evidente, există șanse foarte mari să rămâi însărcinată dacă procedezi așa.

Citește și: Contracepția de urgență: totul despre pilula de a doua zi

Astfel, multe femei ajung să apeleze la pastila de a doua zi. Chiar dacă pare o idee bună, aceasta a fost creată doar pentru situații de urgență. Ea poate avea efecte averse (dureri de cap, oboseală, grețuri, tulburări ale ciclului menstrual, sângerări între menstre) și nu poate fi folosită decât de maxim 2-3 ori pe an.

Dacă este prea târziu pentru pastila de a doua zi, mai există opțiunea avortului. Bineînțeles, această intervenție prezintă anumite riscuri printre care sângerări masive, infecții sau dureri puternice. Uneori, avortul nu este realizat bine și trebuie repetat.

Citește și: Avortul – efecte fizice si psihice

Evident, toate aceste riscuri sunt o nimica toată pentru o femeie care nu vrea cu niciun preț să aibă un copil. Însă de ce să ajungi aici când poți să previi problema?

Prezervativul este cea mai folosită metodă contraceptivă, se găsește la aproape orice magazin, nu este extrem de scump și, cel mai important, te ferește de bolile cu transmitere sexuală.

Pilulele anticoncepționale sunt mai ieftine, însă nu te protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Sunt recomandate persoanelor care și-au făcut deja analize și sunt „curate” și care au un partener stabil, în care au încredere. De asemenea, este foarte important să nu uiți să iei pastila.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin și are o eficacitate de aproximativ 10 ani. Există, însă, situații în care acesta este expulzat accidental.

Diafragma, calota cervicală, plasturele, bureții nu sunt metode contraceptive atât de sigure. Dacă vrei să alegi această metodă, este recomandat să folosești și spermicide.

Mai există și implanturi contraceptive – niște tije flexibile foarte mici, care sunt plasate subcutanat în partea superioară a brațului. Au efect până la 3 ani.

După cum vezi, există suficiente metode contraceptive din care poți alege. Niciodată nu întreține relații sexuale dacă nu folosești una din ele!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.