De ce ar trebui sa NU consumi sucuri carbogazoase

Sucurile carbogazoase sunt o plăcere vinovată sau, pentru unii, un obicei zilnic. Nu este recomandat să le consumi, însă, iar COSMO îți spune de ce.

Specialiștii numesc sucurile carbogazoase „bombe cu ceas” și pe bună dreptate – au numeroase efecte nocive asupra organismului nostru. Totuși, nu multe persoane le cunosc, așa că le-am strâns pentru tine pe cele mai importante.Pentru început, acestea dau dependență. Producătorii adaugă cafeină printre ingrediente chiar din acest motiv și nici cantitățile mari de zahăr folosite nu te ajută. Multe persoane recunosc că au observat anumite simptome atunci când nu beau suc și anume oboseala, durerile de cap, iratibilitatea, nervozitatea, insomnia și chiar depresia. Soluția? Renunță la sucuri treptat.

Apoi, ele duc la obezitate. Un studiu realizat în 2005 a arătat că un pahar de suc pe zi poate mări predispoziția la obezitate cu 32,8%. Da, am pus virgula unde trebuie și ai citit bine. Poate crezi, la fel ca mulți alții, că sucurile diet sunt soluția perfectă. Greșit! Cei care consumă aceeași cantitate de suc diet prezintă o predispoziție la obezitate chiar mai mare, de 54,5%!

Favorizează și apariția diabetului, scad densitatea osoasă (pentru că promovează pierderea calciului din organism), dublează sau chiar triplează apariția cariilor, cresc riscul apariției cirozei hepatice, asemenea consumului de alcool, măresc presiunea arterială și predispun la cancer.

De asemenea, sucurile carbogazoase nici măcar nu îți potolesc setea. Apa este cea mai potrivită în acest caz, pentru că sucurile te deshidratează, iar zahărul interferează cu abilitatea corpului de a absorbi fluide. Mai mult, ele provoacă balonarea și flatulența.

Când bei aceste sucuri, consumi calorii fără conținut nutrivit. Nu va ajunge în organismul tău nici măcar o vitamină sau o minerală; în schimb, consumi în jur de 250 de calorii/jumătate de litru.

Dacă se pune și problema mediului înconjurător, lucrurile nu stau nici la capitolul acesta prea bine. Prea puțini oameni reciclează, iar 50 de miliarde de cutii din aluminiu și pet-uri ajung la gropile de gunoi anual. Și asta doar în Statele Unite.

După cum vezi, ar fi mai bine să eviți cât poți de mult sucurile carbogazoase. Dacă te întrebi de ce mai sunt produse, din moment ce sunt atât de nocive, răspunsul este simplu: pentru că există cerere. Atâta timp cât oamenii doresc să consume un produs care le face rău, producătorii îl vor pune pe piață imediat, pentru că, din păcate, banii sunt mai importanți și, în fond, este dreptul fiecăruia să își distrugă organismul.

Tu cât de des și cât de mult consumi sucuri carbogazoase?

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise