Datoriile, pasiunea mea

Şi datoriile se împart în bune şi rele! Află de care datorii chiar trebuie să fugi şi de care e bine să nu încerci să scapi. 

Datorie bună cam sună a oximoron. Prin natura termenului şi definiţia lui exactă, ai impresia că a fi datoare e sinonimă cu… a avea insomnii în miez de noapte sau cu frământări care te consumă psihic. Există însă şi datorii de care nu numai că nu poţi face abstracţie, dar chiar îţi sunt de folos. Ca să poţi contura graniţa dintre cele bune şi cele rele, nu e nevoie decât să nu te repezi din prima când vrei să achiziţionezi ceva sau să faci un împrumut, să cântăreşti bine nevoile pe care le ai şi în funcţie de prioritatea acestora să devii o… datoare cu cap. Iată câteva sugestii de cum să fii un debitor deştept.Datoria confortului

Da, în casa ta vrei să te simţi… ca acasă. Adică să te bucuri de tot confortul şi de toate utilităţile pe care secolul în care trăim ni le pune pe tavă. Mă rog, mai mult sau mai puţin, căci trebuie să cam plăteşti pentru „tava” aceea. Însă tocmai aici este vestea bună: datoriile lunare pe care le ai de achitat la firma ce-ţi asigură cablul tv şi internetul sunt un rău necesar. A fi o persoană informată în cât mai multe domenii poţi acoperi e un must în ziua de azi – asta dacă nu vrei să rişti să pari „ruptă” de lume. Şi deşi cunoşti placa cum că o carte citită e de zece ori mai eficientă decât privitul la televizor, poţi alterna cele două preocupări fără probleme. În plus, de-asta şi plăteşti pentru o grilă variată de canale tv – ca să ai dintre ce da prin sită informaţia şi a alege ce ţi se potriveşte.

Cum sa economisesti bani in 2015

Tot în această categorie poţi include şi datoriile la întreţinerea casei. De exemplu, chiar dacă iarna buzunarul „ustură” mai tare atunci când plăteşti căldura, decât să fii zgîrcită şi să tremuri de frig, mai bine roteşti robinetele caloriferelor la un nivel mai mare.

Aşa nu: oferta de plasme tv sau antene parabolice a atins apogeul în magazinele de specialitate, însă nu te lăsa dusă de nas de vânzătorii de la raioanele electronice. Chiar plătite în rate şi cu dobândă „zero” , aparatele ca acestea nu sunt chiar o necesitate care te arde. Gândeşte-te: locuieşti într- o garsonieră. Investeşte mai bine într-un designer de interior care să-ţi fructifice metri pătraţi la maximum, în loc să organizezi tot decorul din (singura) cameră în funcţie de poziţionarea plasmei şi a sistemului de surround

Fericită la adânci bătrâneţi

Eşti angajată şi nu în urmă cu mult timp, ai semnat şi tu un contract cu o firmă de fond de pensii. Dar în afară de această pensie privată obligatorie pentru care ţi se ia 2% din salariu, îţi mai poţi face o „datorie” care se va compensa la vârsta pensionării şi care va constitui un venit în plus la pensia oficială. Astfel, pentru pensia privată facultativă plăteşti lunar timp de, să zicem, 20 de ani, o sumă de bani. După ce te pensionezi, nu vei mai avea acelaşi venit ca înainte, dar cheltuielile se vor păstra. Ca să nu resimţi discrepanţa dintre perioada productivă şi cea „liniştită”, poţi să o previi de pe acum. Aşadar, ai posibilitatea să optezi ca suma strânsă în contul pensiei private suplimentare să-ţi parvină lunar, ca „spor” la pensia firească sau poţi extrage întreaga sumă deodată, la care se adaugă şi dobânda acumulată. Datorie aprobată!

Cum castigi bani in timpul facultatii fara sa lucrezi

Aşa nu: cercetează piaţa firmelor-administrator a fondurilor de pensii (obligatorii sau private) şi ai grijă ca cea aleasă să fie autorizată de CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) – doar această autoritate îţi protejează interesele ca participant şi beneficiar.

Curajul antreprenoriatului

Vrei să încerci şi postura unei afaceriste? Alege-ţi afacerea cu cap, nu te pripi să demisionezi din poziţia de angajat cu una, cu două. Iar dacă nu dispui deja de un capital personal şi trebuie să faci un împrumut bancar, măcar fii o datoare cu capul pe umeri. Lansează-ţi afacerea într-un domeniu actual, astfel încât profitul obţinut să îţi acopere şi rata lunară la bancă, dar să îţi şi aducă un venit… preferabil tot lunar.

Pont: Întocmeşte-ţi un plan de business trainic! E visul oricui să lucrezi pentru tine şi nu pentru alţii, dar pur şi simplu unii oameni sunt făcuţi pentru a fi angajaţi. Intră pe www.postuniversitar.ro, la secţiunea Articole&Reviews găseşti detalii despre cum să-ţi elaborezi planul de afaceri. Mai încearcă şi www.myownbusiness.org

Cat conteaza banii intr-o relatie

Aşa nu: Împrumuturile bancare pentru a-ţi face o nuntă ca-n basme nu sunt o variantă de datorie profitabilă! Nici să pleci în concediu în insulele Seychelles şi apoi să plăteşti cinci ani achitarea creditului pentru plata excursiei…

Ţine de studii

Cartea care rămâne închisă nu e decât o cărămidă, ne povăţuieşte un proverb arab. Azi există o suită de posibilităţi de a studia în domeniul visat sau de a-ţi aprofunda cunoştinţele prin cursuri post-universitare de calitate. Deci, un credit făcut la o bancă cu care să-ţi plăteşti cursurile de MBA sau un master în străinătate este o datorie de aplaudat! Odată încheiate, joburile pe care le vei putea obţine pe baza… noului CV cu care te mândreşti, te vor ajuta să-ţi închizi datoria.

Aşa nu: Eşti o cochetă şi respecţi trendurile, dar never ever să nu-ţi faci un card de credit pentru a-ţi lua haine… în rate. Deşi te bucuri că plăteşti o bluză în valoare de 100 de lei în cinci luni, suma datorată prin rata lunară se înmulţeşte cu doi sau trei, pentru că dobânda e mare! Practic, a doua ta meserie full-time va fi de… datornică.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise