Dacă te trezești devreme, riscul cancerului de sân este mai scăzut

Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Bristol arată că persoanele care se trezesc mai devreme (așa-numitele „morning people”) au șanse mai mici de a dezvolta cancer de sân.

Cei mai mari factori de risc care cresc șansele de apariție a cancerului de sân sunt sexul (cele mai multe cazuri apar la femei, bărbații aflându-se într-un pericol mai scăzut), îmbătrânirea (cele mai multe cazuri apar la femei de peste 50 de ani) și istoria medicală a familiei (șansele de apariție sunt mai crescute dacă multe femei din familia ta au avut această boală). Fiind una dintre bolile secolului, aproape orice femeie se teme de cancer, deci ne bucurăm atunci când aflăm de metode noi de prevenire.

Studiul menționat mai sus, care a fost prezentat la o conferință a cancerului ce a avut loc în Glasgow, arată că ritmul circadian poate juca un rol în determinarea riscului de cancer mamar. Acesta determină, printre alte lucruri, când dormi și când te trezești. Cercetătorii au descoperit că persoanele al căror ritm circadian le face să se trezească devreme dimineața în mod natural sunt mai puțin expuse riscului de cancer mamar.

Pentru această cercetare, experții au analizat 341 de fragmente ADN care determină dacă o persoană este „morning person” sau „night owl”. Ei au folosit datele a peste 300.000 de femei, pentru a evalua dacă programarea genetică pentru somn a avut vreo corelație cu diagnosticul de cancer mamar. Și se pare că există într-adevăr o legătură, pentru că persoanele din a doua categorie, cele care se trezeau mai târziu, au avut șanse mai mari de apariție a bolii.

Totuși, nu se știe exact care de ce ritmul circadian poate influența apariția cancerului mamar. „Mai trebuie să aflăm de ce o persoană care se trezește mai târziu are un risc mai crescut”, spune dr. Rebecca Richmond, unul dintre cercetătorii care a lucrat la studiu. Până când această informație va fi descoperită, rezultatele studiului ar putea fi totuși valoroase. Dacă femeile sunt reamintite că predispozițiile genetice pot fi unul dintre cei mai importanți factori pentru a determina dacă boala poate apărea, ar putea fi mai conștiente de faptul că trebuie să își verifice corpul pentru orice schimbări neobișnuite.

Citește și: Cum se face autoexaminarea corectă a sânilor?

 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.