Cyberhondria – noua forma de ipohondrie

COSMO DEFINITIE

CYBERHONDRIE (cyberchondria) = obiceiul de a se diagnostica online cu tot felul de boli, care mai de care mai „letale”.

Cel mai probabil, daca a inceput sa te doara genunchiul recent si ai investigat deja pe net posibile diagnostice ajungand chiar la o concluzie, suferi de cyberhondrie. Stai linistita, nu esti singura.

Un studiu efectuat de Microsoft la sfarsitul anului 2008 a aratat ca multe persoane care obisnuiesc sa stea mult pe internet au ajuns sa se diagnosticheze online, transformandu-se din ipohondri obisnuiti in cyberhondri.

Google e de vina!

Studiul Microsoft a confirmat ceea ce stiam de mult – durerile de cap, greturile, varsaturile sau durerile de piept sunt simptome comune multor afectiuni, unele „usoare”, altele mai serioase.

Problema e ca motoarele de cautare afiseaza mai intai link-urile despre bolile cronice, si cum orice persoana acceseaza informatiile in ordine, e normal ca aceasta sa intre in panica.

Dezinformare

Mai e o problema, cyberhondrii tind sa nu verifice veridicitatea informatiilor, ci sa-i creada pe cuvant pe autori.

„Studiul nostru a aratat ca 8 din zece 10 adulti cauta informatii medicale online si ca 75% dintre ei nu verifica validitatea sau sursa acestora”, atentioneaza Eric Horvitz, cercetator la Microsoft.

Reactie normala

Nu e ceva ciudat ca oamenii sa traga concluzii pripite si „dezastruoase” cand vine vorba de afectiuni medicale. Aminteste-ti toate bancurile facute pe seama studentilor la medicina, toti plini de „boli inchipuite”, dobandite una cate una in timp ce citesc manualele de specialitate.

„E ceva normal ca studentii la medicina din primii ani sa creada ca prezinta toate simptomele descrise in manuale. Totusi, in facultatea de medicina, acest fenomen moare repede pentru ca se obisnuiesc cu informatiile si ajung sa se confrunte cu cazuri specifice”, explica psihologul Ilze van der Merwe.

Diagnostic periculos

Eric Horvitz atentioneaza asupra faptului ca desi Internetul este „o jucarie” fascinanta, poate fi si foarte periculoasa daca alegem sa credem toate informatiile.

Este cu atat mai primejdios daca ne diagnosticam singure, fara sa mergem la medic si ne adminstram medicamente fara a consulta un specialist.

Este foarte bine ca te documentezi, dar lasa diagnosticarea in seama specialistilor.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.