Cuperoza – cauze și soluții

Bolile pielii sunt numeroase și pot fi mai greu de diferențiat, motiv pentru care azi îți vorbim despre cuperoză: ce este, cum arată, unde apare, din ce motiv și cum se poate trata.

Ce este cuperoza și ce simptome are?

Cuperoza este o boală cronică ce afectează în general pielea feței, dar poate apărea (mai rar) și pe gât și decolteu. La început apare o roșeață pe frunte, obraij, nas și bărbie, care poate dispărea și apărea din nou. Apoi, aceasta devine mai intensă, iar vasele de sânge devin mai vizibile (linii roșii, uneori violacee), în urma dilatării.Încă cuperoza are și simptome pe care le poți simți: pielea se îngroașă, devine mai sensibilă, se irită ușor, iar deseori se simte o senzație de arsură.

De ce apare cuperoza?

Încă nu se cunosc pe deplin cauzele exacte, dar predispoziția la boală este deseori ereditară, iar dintre motivele posibile fac parte:

  • dereglările hormonale;
  • menopauza;
  • vârsta (de obicei debutează după 30 de ani);
  • stresul;
  • tulburări endocrine;
  • expunerea la soare și căldura excesivă;
  • folosirea îndelungată a produselor cosmetice nepotrivite.

Stadiile bolii

Cuperoza are patru stadii:

1. Bufee de căldură (pot fi agravate de emoții puternice, condimente intense, alcool, variații ale temperaturii);

2. Eritrocuperoza (roșeață permanentă și vase dilatate);

3. Apariția de coșuri;

4. Îngroșarea pielii.

Cum se tratează cuperoza?

În primul rând, trebuie să ceri părerea unui medic dermatolog, pentru a afla dacă suferi de această boală sau o confunzi cu o alergie sau rozacee, cu care seamănă.

În general, se recomandă creme antibacteriene și anti=inflamatoare, iar cuperoza gravă poate fi tratată cu laser sau electrocoagulare.

Cum se previne cuperoza?

Așa cum am spus și mai sus, cauzele nu sunt încă exacte, deci nu există o rețetă pentru prevenire. Totuși, încearcă să eviți expunerea prelungită la soare, să folosești o loțiune cu factor de protecție mare, să limitezi consumul de cafea, alcool și condimente, dar și stresul.

 

Citește și: Cum îți afectează poluarea sănătatea pielii 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.