Cum va arăta lumea în 2018. Top predicții pentru anul care tocmai a început

Dacă 2017 vi s-a părut dificil, să nu vă bazați pe faptul că roata se va întoarce în 2018. Nu este cazul. Specialiștii preconizează un an plin de surprize pe toate planurile.

Vorbim și despre ce se va întâmpla în lume, dar și despre ce ne așteaptă pe plan intern. De la situația economică și o posibilă nouă criză în domeniul imobiliar, la evenimente mondene de top sau creșterea tensiunilor dintre SUA și Coreea de Nord, iată cum ar putea să arate în linii mari anul în care tocmai am intrat.  1. Nunta dintre Prințul Harry și actița americană Meghan Markle

Fie că vă place, fie că nu, luna mai va fi despre nunta dintre Prințul Harry și actrița Meghan Markle. O relație care a evoluat rapid spre căsătorie și care va ține pentru multe săptămâni la rând prima pagină a ziarelor din Regat și din lumea întreagă.

  1. Franța va interzice telefoanele inteligente

Da, ați citit bine, începând cu luna septembrie a lui 2018, smartphone-urile vor fi interzise în școlile primare din Franța. Cel mai probabil, copiii vor protesta, iar Emmanuel Macron le va spune că s-a gândit la binele lor atunci când a luat decizia. Ceea ce va începe ca un experiment în Franța va declanșa un curent în lumea întreagă, cred experții, care se așteaptă ca exemplul Franței să fie preluat și de alte țări. Asta pe fondul dovezilor tot mai alarmante care descriu efectele devastatoare pe care smartphone-urile le au asupra creierului copiilor, afectând inclusiv puterea de concentrare.

  1. Vladimir Putin va fi reales președinte

Probabil cele mai previzibile alegeri electorale vor avea loc în Rusia, unde Vladimir Putin va fi reales președinte. Mandatul se va termina abia în 2024. În acel an, Putin va împlini un sfert de veac în fruntea Rusiei, fie ca președinte sau prim-ministru.

  1. Germania va câștiga cel mai probabil Campionatul Mondial de Fotbal

Deși găzduit de Rusia, Campionatul Mondial va fi câștigat cel mai probabil de Germania. Experții mai spun și că, în ciuda potențialului evident al Braziliei și Argentinei, turneul final va fi dominat de europeni – francezi, spanioli și germani, care se vor lupta la sânge să apere trofeul câștigat la ediția anterioară.

  1. Relațiile diplomatice dintre SUA și Coreea de Nord se vor răci și mai tare

Declarațiile belicoase ale lui Trump vor alimenta criza diplomatică dintre SUA și Coreea de Nord, care amenință lumea cu arma nucleară. Scenariul cel mai fericit, spun specialiștii – conflictul va rămâne la nivel declarativ, asezonat cu declarații hazardate despre ”Omul Rachetă” (n.r. ”Rocket Man” – aluzie la armele nucleare deținute de regimul de la Phenian) ale președintelui american.

Nici pe plan intern lucrurile nu sunt foarte stabile

”Revoluția fiscală”, însoțită de criza politică vor afecta economia și piața imobiliara, iar problemele din sistemul sanitar sunt departe de a fi rezolvate.

  1. Tratamente noi pentru boli rare, dar și haos în sănătatea din România

Mihaela Leventer, medic dermatolog al Centrului Medical Dr. Leventer, este de părere că în 2018 se vor găsi soluții terapeutice noi, chiar și pentru boli rare:Ingineria moleculară și editarea de gene realizate în 2017 deschid calea tratamentelor personalizate prin programarea propriilor celule pentru atac asupra celor bolnave”.

Pentru România, lucrurile nu sunt însă la fel de optimiste: ”Dacă mă gândesc la sănătatea din România în 2018, nu sunt atât de optimistă, cred că alunecarea în haos încă nu s-a terminat. Serviciile medicale private vor continua dezvoltarea și se vor înregistra preluări și regrupări în rețele de sănătate, precum și apariția unor clinici supra-specializate. În acest timp, serviciile medicale de stat se vor zbate în aceeași sărăcie și dezintegrare. Cercetarea și inovarea vor rămâne în umbră, vor continua lipsurile din farmacii, iar medicii romani vor întări liniile de gardă în Europa de Vest”.

  1. Pretenții noi pe piața spațiilor pentru birouri. Gradul de neocupare va crește

Liviu Tudor, președinte și fondator al Genesis Property este de părere că gradul de neocupare a spațiilor de birouri va crește în 2018: Datorită dezvoltării pool-ului de spații de birouri (peste 217.000 mp birouri noi anunțați în 2016-2017), gradul general de neocupare a spațiilor de birouri va crește cu 4-5%, în 2018. Este important ca piața să crească nu din relocări ale multinaționalelor, ci organic – chiriași noi. Cerințele angajaților companiilor multinaționale se vor diversifica și mai mult. Chiriașii nu se mai mulțumesc să aibă în apropierea biroului acces la cafenea, sală de sport și restaurant. Oamenii își doresc să le fie livrată o experiență – vor să aibă acces la activități comunitare, să fie conectați atât în lumea digitală, cât și în cea reală. Community spirit devine o parte componentă a spațiilor de birouri”.

  1. An sub semnul Peștior, sensibil pentru firile analitice

Vintilă Mihăilescu, profesor, sociolog, antropolog și autor este de părere că: În alt registru (dar tot sub semnul Peștilor), 2018 va fi anul Centenarului, în care cei doi pești vor deveni la fel de răpitori și unul, și celălalt, și se vor bate pe resursele limitate ale simbolismului național. Lupta lor locală va fi însă doar o ipostază a unei lupte mai mari: cui îi aparține această resursă? În traducere umană: a cui este această țară? În acest context, firile mai analitice, care, nu știu de ce, vor să înțeleagă ceva din viața asta, vor fi total debusolate și se vor afla în situația lui Freud când a încercat să-și facă, inițial, o auto-analiză: „Nu mai înțeleg nimic din ce se întâmplă în mine!”.

Tu cum crezi că va arăta anul care urmează?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

(P) Articol realizat împreună cu Liviu Tudor

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.