Cum tratezi toxiinfectia alimentara

Toxiinfecţia alimentară nu este nici pe departe o boală prea plăcută, însă oricine poate suferi de ea la un moment dat, astfel încât trebuie să ştii cum să o tratezi cât mai repede.

De regulă, apare în sezonul cald sau în cel al sărbătorilor, însă ne putem confrunta cu ea oricând. Poate că simptomele nu îţi par atât de grave, însă boala poate să fie destul de periculoasă.De ce apare toxiinfecţia alimentară?

Toxiinfecţia alimentară este cauzată de consumarea alimentelor sau băuturilor ce sunt contaminate cu diferite virusuri, bacterii sau paraziţi.

Sunt mai multe metode prin care alimentele tale pot fi contaminate: dacă în creşterea fructelor sau legumelor au fost folosite îngrăşăminte naturale sau dacă apa folosită la irigaţie provine dintr-o sursă contaminată, alimentele de orice tip pot fi contaminate de o persoană bolnavă, dar şi din cauza mediului, din cauza microorganismelor patogene găsite în apă, praf sau pământ.

Care sunt simptomele toxiinfecţiei alimentare?

De obicei, simptomele apar la aproximativ 10 ore după consumarea alimentelor şi constă în dureri abdominale, greaţă, vârsături, diaree, febră şi oboseală.

Cum poate fi tratată toxiinfecţia alimentară?

Din păcate (sau din fericire?) boala trece de la sine în câteva zile, deci nu poţi cumpăra un medicament minune de la farmacie care să îţi redea sănătatea după numai câteva ore.

Rehidratarea este cea mai importantă (din cauza vărsăturilor şi a diareei corpul este deshidratat), însă în unele cazuri pot fi recomandate medicamente antispasmodice şi întârzietoare ale tranzitului, antiseptice intestinale sau antibiotice. Este important să luam în calcul şi vârsta şi starea generală a pacientului şi să apelăm la medic în cazurile grave, mai ales dacă este vorba de un copil, un bătrân sau un bolnav cronic.

Atenţie! Medicamentele împotriva diareei sunt contraindicate pentru că încetinesc eliminarea toxinelor din corp.

Ce alimente sunt permise în procesul de recuperare?

Spuneam în paragraful anterior că rehidratarea este importantă. Din acest motiv, este necesar să consumăm multe ceaiuri, cele mai recomandate fiind cele de sunătoare şi mentă (îndulcite), apa plată (sunt contraindicate apa carbogazoasă sau sucurile), supele de legume şi compoturile.

Cât despre mâncare, se consumă orez fiert, piure de legume sau de cartofi, banane, pâine prăjită, carne de pui fiartă sau al grătar. Deşi din cauza simptomelor poate nu te vei simţi în stare să mănânci mare lucru, este foarte important să o faci.

Atunci când dieta este normalizată (când scapi de diaree), îţi poţi relua dieta normală, însă ai grijă să o faci treptat.

Chiar şi după vindecare, este recomandat să continui să eviţi încă 10-14 zile grăsimile, laptele dulce, conservele, varza şi fasolea.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.