Cum te afecteaza fumatul pasiv

By  | 

Deși toți prietenii tăi sunt fumători, tu ai rezistat tentației. Atenție, însă, fumatul pasiv e mai periculos decât îți imaginezi.

Ştii, desigur, că ţigările sunt nocive pentru organism, dar să nu crezi că ai scăpat de probleme doar fiindcă nu eşti pro tutun. Fumul „second hand” pe care-l inspiri de la prieteni conţine aceleaşi 4000 de substanţe chimice pe care le inhalează şi ei, iar 50 dintre ele sunt cunoscute ca fiind cancerigene. „Ceea ce tragi în plămâni este cu mult mai toxic decât gazul eliminat de eşapamentul autobuzelor”, spune dr. Tom Houston, care conduce programul de luptă împotriva dependenţei de nicotină la McConell Heart Health Center din Columbus, Ohio. „Dacă iubitul tău sau colega de birou îşi aprind în mod constant ţigara în prezenţa ta, îţi creşte dramatic riscul de cancer pulmonar sau de boală de inimă.”

Cele mai bune motive să nu renunți la cafea

La fel păţeşti şi dacă ieşi des (de măcar una, două ori pe săptămână) în compania unor amici care fumează de faţă cu tine în camere neaerisite, baruri sau cluburi. Doctorii încă nu au stabilit cât de frecvent trebuie să te expui factorilor de risc menţionaţi, înainte ca organismul tău să fie afectat pe termen lung. Se ştie însă că fumatul pasiv – atât la birou, cât şi acasă – măreşte cu 30% şansele de cancer de plămân, iar pe cele de boală cardiacă le dublează. E ca şi cum ai da gata zilnic între o jumătate de pachet şi unul întreg.

Ia măsuri:

  • Evită să stai într-o încăpere neventilată (sau maşină) cu un fumător. La petreceri, găseşte-ţi un loc aproape de un balcon sau, dacă se ţin în aer liber, la periferia găştii vesele, unde atmosfera e ceva mai puţin poluată. Prietenul sau colegul de birou sunt fani nicotină? Trimite-i să-şi savureze ţigara afară.
  • Mănâncă multe legume şi fructe. Nişte studii recente au demonstrat că izotiocianaţii care se găsesc în legumele crucifere (broccoli, varza albă sau cea de Bruxelles) protejează organismul împotriva cancerului pulmonar.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *