Cum se realizeaza periajul dentar corect

By  | 

Ce merge prost? Unde e greseala? In principiu, periajul dentar ar trebui personalizat in functie de nevoile sau, mai ales, de problemele dentare ale fiecarui pacient. 

Doctor Ruxandra Ciltea ne spune de ce, de exemplu, un pacient care sufera de boala parofontala are nevoie de o tehnica de periaj care sa protejeze gingiile, sa evite lezarea lor cu periuta pentru a preveni avansarea bolii. Un pacient mai predispus la depunerile de tartru (fumatori, cei cu o compozitie foarte alcalina a salivei) are nevoie de un periaj mai intempestiv, insa nu violent, care sa mobilizeze orice rest alimentar sau depunere de placa bacteriana. 

Cum ne spalam insa pe dinti in “modul standard”? Cum procedeaza o persoana obisnuita, fara necesitati speciale? Cea mai comuna greseala in periajul dentar este periajul orizontal. Dintr-o parte in alta, stanga dreapta, si numai pe fata exterioara a dintilor. Regula numarul 1 a periajului dentar este “de la rosu la alb”, unde rosu este reprezentat de gingii si albul de dinti. Deci, pentru arcada superioara ne vom peria de sus in jos, pe toate suprafetele dentare, inclusiv pe cele interioare, pentru acestea din urma folosind periuta in pozitie verticala. Pentru arcada inferiara aceeasi regula va conduce spre periajul de jos in sus, de asemenea trecand periuta pe toate suprafetele dintilor. 

Problemele care pot aparea in urma periajului orizontal sunt de natura atat carioasa cat si necarioasa. Carioasa, pentru ca nu se indeparteaza eficient resturile alimentare si depunerile bacteriene provocand aparitia cariilor si depunerilor de tartru. Problemele necarioase apar prin aparitia unor leziuni in smaltul dentar, in special in partea opusa mainii cu care realizam periajul dentar, prin forta si presiune exercitate perpendicular pe prismele de smalt. Aceste leziuni nu sunt carii si pur si simplu niste traume mecanice in zonele de minima rezistenta ale dintelui (indeosebi la colet – zona de delimitare a coroane de radacina, aproape de gingie). Aceste leziuni avanseaza rapid, sunt foarte dureroase, prin inlaturarea smaltului si expunerea dentinei si se asociaza frecvent cu retractia gingivala in dreptul dintelui respectiv.

Un alt aspect important de luat in considerare este alegerea periutei de dinti. Majoritatea dintre noi cauta cele mai dure periute, cu tot felul de peri de cauciuc, care de care mai sofisticate. GRESIT! Cea mai indicata periuta de dinti este cea moale. Daca am vrea sa maturam, de exemplu, un strat de praf cu o grebla, o sa constatam ca reusim sa obtinem doar niste dare in acesta, fara a-l indeparta in totalitate. Daca insa alegem o matura moale, vom observa ca acesta indeparteaza complet stratul de praf. La fel si in cazul depunerilor dentare. O periuta dura va “zgaria” doar placa bacteriana si nu va patrunde in toate spatiile dintre dinti, in timp de o periuta moale, se va mula pe suprafata dintelui, indepartand eficient depunerile si resturile alimentare. 

In concluzie, periajul dentar trebuie sa fie neaparat vertical, niciodata orizontal. Trebuie sa fie ferm, dar bland in acelasi timp. Gingiile trebuiesc atinse usor cu periuta, pentru a stimula circulatia si a le mentine sanatatea, dar nu lezate pentru a nu produce retractia lor. Ne spalam pe dinti de doua ori pe zi, dimineata  – inainte de micul dejun, si seara – ultimul lucru inainte de culcare, iar in timpul zilei utilizam mijloace auxiliare de igiena orala – ata dentara, guma de mestecat, apa de gura si, nu in ultimul rand,fructe sau legume fibroase (mere, morcovi etc). La toate acestea se adauga controlul si periajul profesional din cabinet cel putin o data la 6 luni. Respectand riguros aceste minime reguli, ne putem asigura o sanatate dentara de invidiat si o rezistenta de lunga durata a dintilor in cavitatea orala. 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *