Cum se prepara socata?

Socata îşi are originea în Marea Britanie, unde a fost cunoscută timp de secole ca băutura de vară a aristocraţiei. Ulterior, a fost răspândită prin întreaga Europa, ajungând inclusiv în România.

Această băutură este de fapt de două feluri: limonadă parfumată şi acidulată pe care o cunoaştem cu toţii şi şampania de soc. În acest articol te vom învăţa cum să prepari ambele variante, însă nu înainte de a-ţi arăta ce beneficii are această delicioasă băutură.

Socata este cunoscută ca una dintre cele mai eficiente băuturi detoxifiante. Are următoarele efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice şi expectorante. Ajută la combaterea a peste 50 de afecţiuni, precum bronşite, răceli, alergii, boli renale şi urinare, elimină apa din ţesuturi, motiv pentru care este eficientă în tratarea obezităţii, dar şi a constipaţiei, are efecte euforizante, stimulează lactaţia etc.

Iată reţeta pentru socata simplă pe care o cunoaştem cu toţii

Ingrediente 

10 flori mari de soc

500 grame zahăr (se poate înlocui cu miere)

1 lămâie mare

8 grame drojdie proaspătă

Mod de preparare

Se spală bine florile de soc, apoi se aşează la fundul borcanului. Se acoperă cu zahăr (sau miere), apoi se adaugă sucul de la lămâie şi coaja acesteia tăiată felii. Se acoperă cu apă şi se lasă până a doua zi.

A doua zi se umple borcanul cu apa rece şi se adaugă drojdia, apoi se amestecă bine. Se acoperă cu un tifon şi se lasă într-un loc cald şi însorit 2-3 zile, în funcţie de vrmeea de afară şi de cât de acidulată vrei să iasă socata.

Se amestecă în fiecare zi dimineaţa şi seara şi se gustă pentru a vedea dacă a ajuns la aciditatea dorită. Când este gata, se pune în sticle şi se ţine la frigider.

Se serveşte rece.

Reţeta britanică este puţin diferită, dar merită încercată

Ingrediente

flori de soc (cam câte încap într-o halbă de bere)

3 lămâi

250 grame stafide

1,5 kilograme zahăr

25 grame drojdie proaspătă

Mod de preparare

Se culeg florile şi nu se spală, pentru ca socata să nu îşi piardă culoarea şi aroma. De preferat este ca florile să fie culese după ploaie pentru a nu avea insecte.

Se pun florice într-un borcan şi se opăresc cu 2,5 litri de apă clocotită. Se adaugă stafidele tocate, sucul de lamâie şi zahărul.

Când lichidul a ajuns la temperatura camerei, se adaugă drojdia şi se acoperă borcanul cu un tifon curat. Se lasă aproximativ 4-5 zile la fermentat într-un loc luminos.

După 4-5 zile, se separă incredientele solide de socată şi se lasă băutura să se limpezească.

Socata obţinută se păstrează două luni într-un loc umbrit sau întunecos, apoi poate fi băută.

 

Vei încerca şi tu aceste reţete?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.