Cum scapi rapid de vanatai?

 

Fie că ai căzut în parc cu bicicleta, în faţa blocului pentru că ţi s-a rupt un toc sau pur şi simplu te-ai lovit de birou, acum ai o vânătaie de toată frumuseţea de care vrei să scapi cât mai rapid. Dar cum faci asta?

Ce sunt vânătăile?

Vânătaia, sau echimoza în termeni medicali, este o pată roşie-violacee, bine delimitată. Este determinată de ruperea unor mici vase de sânge în urma unui traumatism. Poate fi dureroasă la atingere, în special la început, dar trece de la sine în câteva zile (sau câteva săptămâni, în funcţie de gravitatea traumatismului). Pe parcurs, îşi schimbă culoarea în violaceu-albastru, apoi în galben-verzui.

De ce unii oameni se învineţesc mai repede?

Poate că ai observat că unele persoane se lovesc şi nu au niciun semn, în timp ce tu te alegi cu o vânătaie foarte repede, chiar şi printr-o simplă ciupitură. Te-ai întrebat vreodată de ce? 

Ei bine, vânătăile care apar imediat sunt rezultatul unei lipse de vitamina K sau vitamina C. Din acest motiv, încearcă să ai mai multă grijă la alimentaţie sau cumpără nişte suplimente alimentare, dacă ai această problemă.

Cum se poate grăbi vindecarea vânătăii?

Spuneam puţin mai sus că vânătăile trec de la sine, însă din fericire poţi scăpa de ele mai repede. Iatp câteva remedii simple:

  • În primul rând, ştiai că poţi evita formarea vânătăilor? Pentru a împiedica sângerarea de sub piele, ţine mână apăsată pe zona respectivă imediat după ce te-ai lovit.
  • Aplică comprese cu cuburi de gheaţă sau apă rece timp de 10 minute. La 48 de ore după lovitură, aplică comprese cu apă caldă (ajută la disiparea sângelui de sub piele).
  • Dacă ai o vânătaie pe picior, încearcă să îl ţii ridicat. Cu cât se coagulează mai repede, cu atât vânătaie trece mai repede.
  • Dacă nu te doare prea tare, masează vânătaia.
  • Aplică pătrunjel verde zdrobit, varză sau chiar ciocolată topită.
  • Consumă multe roşii, ardei gras galben, spanac şi multă apă – ajută la eliminarea toxinelor din corp şi contribuie la vindecarea rapidă.

Tu cum scapi rapid de vânătai?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.