Cum scapi de arsurile solare

Fiecare dintre noi a trecut măcar o dată prin asta: deși știm cât de importantă este protecția solară, am uitat să aplicăm loțiunea sau aceasta nu era prea bună, așa că ne-am trezit cu o arsură de toată frumusețea. Acum, pielea te ustură, te cojești și poate ai chiar bășici.

Să începem cu vestea proastă: în timp ce culoarea poate să se estompeze în timp, arsurile solare provoacă daune de durată, de care e imposibil să „scapi”. Expunerea repetată la radiațiile ultraviolete (UV) din razele soarelui crește riscul de apariție a cancerului de piele, ca să nu mai vorbim de îmbătrânirea prematură. Chiar și o arsură solară din timpul copilăriei sau adolescenței poate aproape dubla șansa unei persoane de a dezvolta melanom, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

Vestea bună? O mulțime de remedii la domiciliu pot ajuta la promovarea vindecării și la reducerea disconfortului.

Ce poți face?

Fă o baie sau un duș răcoros: apa caldă poate usca în continuare pielea, astfel că trebuie să păstrezi temperatura scăzută și nu stai prea mult timp în duș. Aloi, aplică o loțiune hidratantă.

Aplică aloe: Există un motiv pentru care este produsul #1 după soare. Gelul pur de aloe vera – fie dintr-o sticlă sau direct din plantă – conține proprietăți de răcire și de calmare. De asemenea, poate promova vindecarea rănilor.

Folosește un pachet de gheață sau o compresă: împachetează gheața într-o cârpă înainte de a o aplica direct pe piele sau înmoaie un prosop în apă rece sau lapte și pune-o pe arsură.

Bea multă apă: o arsură „suge” lichidul din piele. Rehidratează prin consumarea de multă apă (sau ceai).

Nu sparge bășicile: acestea necesită atenția medicului, dar, dacă ai doar câteva și nu par grave, lasă-le în pace – spargerea acestora poate duce la infecții.

Medicamente

  • Ia aspirină sau ibuprofen;
  • Folosește o cremă cu hidrocortizon;
  • Nu aplica produse al cărui nume se termină cu „caina”: anestezicele topice, cum ar fi benzocaina, pot irita pielea.

 

Citește și: Cum poți scăpa de cicatrice în mod natural 

Citește și: Folosește corect crema cu SPF 

 

*articol preluat din Good Housekeeping (autor: Caroline Picard)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.