Cum să rămâi însărcinată după o pierdere de sarcină

Vestea apariției unei sarcini  aduce fericire în familie. Însă, uneori, bucuria este scurtă durată când sarcina are drept rezultat avortul. Un eveniment de acest gen poate fi atât de copleșitor pentru femei, încât amână încercarea de a rămâne din nou însărcinată din cauza fricii. Dr. Silviu Istoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți explică tot ce trebuie să știi atunci când plănuiești o viitoare sarcină după ce ai trecut printr-un avort.

Este ușor să rămâi din nou însărcinată după un avort?

Avortul nu afectează fertilitatea femeii, deoarece procesul de ovulație continuă ulterior. Aceasta înseamnă că orice femeie care dorește să rămână gravidă după un avort ar putea rămâne. Cu toate acestea, avorturile mari la cerere și cele ilegale au tendința de a duce la complicații cum ar fi traumatisme ale vezicii urinare și intestinelor, care ar putea duce la deteriorarea pe termen lung a sistemului reproducător. Aceste complicații apar în principal atunci cand chirurgul este necalificat sau nu dispune de instrumentele necesare pentru a efectua procedura.

Cât de repede poți rămâne însărcinată după avort?

„Cât de repede după un avort poți rămâne gravidă depinde de mai mulți factori. Ovulația este un fenomen natural. De îndată ce ciclul normal de ovulație după avort se reia, ai șansa de a concepe din nou. Dacă nu ai utilizat măsuri de contracepție, este posibil să concepi imediat după avort, la 2-3 saptamani. Poți rămâne gravidă chiar în termen de 7-10 zile după avort, chiar dacă încă mai sângerezi. Apariția imediată a unei noi sarcini este posibilă, dar nu este recomandată deoarece corpul va trebui să se vindece.”, explică dr. Silviu Iștoc.

Este recomandat să aștepți cel puțin 3 luni înainte de a decide din nou să ai un copil. Această perioadă este indicată pentru siguranța și bunăstarea atât a mamei cât și a copilului. Corpul tău va avea nevoie de timp pentru a se recupera din traumă.

Care sunt factorii de risc?

„Avortul, dacă are consecinte care vor fi tratate în mod profesionist, nu prezinta un factor de risc și ar trebui să permită unei femei să aibă ulterior o sarcină normală. Însă, avortul împreună cu unele probleme medicale nerezolvate pot îngreuna apariția unei noi sarcini. Acestea pot fi evitate prin vizita constantă la medic și luarea unor măsuri corespunzătoare de precauție.”, adaugă dr. Silviu Iștoc.

Lucruri de făcut dacă planifici o sarcină după avort

  • Poartă o discuție detaliată cu medicul ginecolog sau cu un expert în fertilitate. S-ar putea să fii sfătuită să faci niște teste pentru a verifica sistemul de reproducere, dar și pentru pregătirea fizică și mentală pentru a face față sarcinii în condiții de siguranță.
  • Dacă ai suferit recent un avort, permite corpului să se vindece și să se pregătească pentru următoarea sarcină. Conceperea prea devreme după un avort poate provoca stress organismului care se recuperează de la traume. Pierderea unui copil nenăscut poate avea, de asemenea, un impact psihologic care poate duce la anxietate și, în consecință, va afecta dezvoltarea sănătoasă a fătului.
  • Dacă nu eșți pregătită pentru sarcină, asigură-te că utilizezi măsuri contraceptive.
  • Trebuie să fii pregătită mental să ai un copil, pentru că vei avea de-a face cu multe schimbări hormonale și de dispoziție după un avort spontan.

Un avort nu înseamnă neapărat că o sarcină viitoare nu mai este posibilă. Datorită caracterului tabu al subiectului, multe persoane nu cunosc toate detaliile despre avorturi. Atâta timp cât consecințele avortului sunt tratate în cadrul clinicilor autorizate, ele sunt perfect sigure și nu afectează sănătatea mamei.

Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, sa aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

7 comentarii
  1. Am pierdut o sarcina la 11 săptămâni și acum de 3 luni, încerc sa rămân iar însărcinată, dar nu rămân, oare care ai putea fi problema

  2. Buna ma numesc lacramioara locuiesc în anglia am si o problema am 42 ani acum o săptămână am pierdut o sarcina aveam 12 saptamini si as vrea sa stiu Cînd as putea sa mai rămîn din nou însărcinată ca îmi dores foarte mult un copilaș multumesc

  3. Buan ziua am avut o nastere prematura la 22 de saptamani din ne fericire copilul na putut să supravetuiască la cat timp pot incerca dinou si ce riscuri as putea avea

    1. Buna ziua, va recomandam sa discutati despre aceasta situatie delicata cu medicul dumneavoastra, este cel mai in masura sa va dea astfel de sfaturi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.