Cum sa mananci sanatos in concediul de vara

By  | 

Vara, cand nu de putine ori temperaturile depasesc pragul de 35°C, trebuie sa consumi cel putin 2 litri de lichide zilnic, sa te feresti pe cat poti de contactul direct cu soarele si sa ai o alimentatie echilibrata.

Alimentatia sanatoasa inseamna: 15% proteine, 30% grasimi si 55 % glucide. Adica: fructe, legume, carne si cereale.

Nutritionistul Serban Damian recomanda: “Incearca sa reduci consumul de lactate grase (unt, smantana) si carne grasa de porc si de vita. Alege, in schimb, grasimi vegetale precum uleiul de masline, de floarea soarelui si produse pe baza acestora.

Poti opta la micul dejun pentru un sandvis cu margarina tartinabila si ardei sau somon. Acestea sunt surse de grasimi nesaturate de care organismul are nevoie”.

Asadar, ziua ar trebui sa inceapa cu un mic dejun copios si bogat in proteine si glucide. Nu ezita sa inlocuiesti cafeaua cu un pahar de suc din fructe proaspete sau cu un ceai verde proaspat preparat.

Ca gustari intre mese, ideale sunt fructele, fiindca au un aport insemnat de vitamine si hidrateaza organismul. Astfel, merele sunt bogate in fibre si fructoza – un mar de marime medie, cu coaja, ofera 3 grame de fibre (10% din necesarul zilnic recomandat).

De asemenea, caisele, nectarinele si strugurii imbunatatesc metabolismul si contribuie la intarirea sistemului imunitar.

La fel ca micul-dejun, nici pranzul nu ar trebui sarit. Sunt recomandate salatele, fiindca ajuta la detoxifierea organismului si, la fel ca fructele, il hidrateaza.

Rosiile, castravetii sau ceapa verde sunt cateva dintre legumele de sezon care contribuie la fortificarea organismului. Seara, sunt recomandate lactatele slabe, salatele sau fructele.

Alaturi de o alimentatie sanatoasa si o hidratare adecvata, acorda o atentie sporita si miscarii in aer liber. Un organism sanatos, puternic si echilibrat implica o grija permanenta pentru un stil de viata sanatos.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *