Cum să ai un stil de viață eco

Să duci un stil de viaţă eco înseamnă să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, pentru a lăsa în urma ta un loc mai bun pentru copiii tăi şi pentru urmaşii lor.

Din ce în ce mai multe persoane, fie oameni obişnuiţi sau vedete, decid să adopte acest stil de viaţă. Dacă şi tu vrei să devii o persoană eco pentru a avea un impact negativ cât mai mic asupra mediului, COSMO îţi arată ce trebuie să faci.

Redu consumul de apă

Foloseşte doar atâta apă cât ai nevoie. Nu mai lăsa apa de la robinet să curgă cât de speli pe dinţi, fă duşuri mai scurte şi nu umple cada cu apă de fiecare dată când te speli. De asemenea, colectează apa de ploaie pentru a o folosi când uzi florile sau chiar la maşina de spălat.

Redu consumul de energie

Încearcă să nu mai laşi lumina aprinsă când ieşi dintr-o cameră, înlocuieşte becurile normale cu becuri ecologice care reduc consumul de electricitate, foloseşte lumina naturală cât de mult poţi, închide electronicele şi electrocasnicele când nu le foloseşti, în loc să le laşi în stand-by şi foloseşte aparatul de aer condiţionat când chiar este nevoie. De asemenea, poţi termoizola casa pentru a menţine căldura mai mult timp şi poţi instala panouri solare, deşi aceste ultime sfaturi sunt ceva mai scumpe.

Consumă mai puţină carne

Încearcă să treci la o dietă vegetariană sau măcar să consumi mai puţină carne. Poţi începe cu o zi pe săptămână fără carne, vei vedea cât de uşor este!

Reciclează

Pentru început, separă deşeurile reciclabile: sticla, plasticul, hârtia şi metalul. Apoi, aruncă-le la pubele speciale, cu siguranţă le vei găsi şi în zona ta.

Foloseşte mai puţine ambalaje

În loc să cumperi de fiecare dată câte trei pungi de la supermarket, cumpără una mare şi solidă pe care să o aduci de acasă de fiecare dată. În loc să foloseşti zilnic un pahar de la cafenea de la magazin, adu-ţi de acasă propria cană termoizolantă; cu siguranţă pe angajaţi un îi va deranja să îţi pună cafeaua în cana ta. Cumpără ceai la cutii mari, în loc de pliculeţe, cutii mari de cereale în loc de pungi mici etc.

Înlocuieşte transportul în comun sau automobilul propriu cu bicicleta

În acest fel economiseşti bani pe care altfel i-ai da pe benzină sau pe abonamentul lunar şi faci şi mişcare. Dacă stai departe de locul de muncă sau de facultate, foloseşte bicicleta măcar când mergi la cumpărături, de exemplu.

Nu arunca gunoaie pe jos

Mai ţii minte ce îţi spuneau părinţii când erai mică? Chiar dacă ei insistau să nu faci mizerie din bun simţ, acest lucru nu aduce beneficii nici mediului. Fie că eşti pe stradă, în parc, la pădure, pe munte sau pe plajă, nu arunca gunoi pe jos. Poţi de asemenea să faci voluntariat împreună cu echipe precum Let’s Do It, Romania! pentru a colecta deşeuri.

Tu câtă grijă ai de mediu?
1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.