Cum previi si tratezi o alergie

O alergie e greu de tratat, pentru că în primul rând trebuie să afli ce anume a declanșat-o. Îți spunem mai jos tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

În fiecare primăvară şi toamnă, milioane de femei din întreaga lume se transformă din oameni ai muncii în persoane suferinde, cu nasul curgând ca o cisternă, lacrimi în ochi şi mâncărimi. Ceea ce poate nu ştii este faptul că aceste neplăceri care te fac să te simţi ca şi cum ai avea un guturai nesfârşit nu sunt provocate numai de particulele de polen, ci şi de praf, părul de animale sau mucegai. Când simptomele încep să-ţi afecteze somnul, capacitatea de muncă şi viaţa de zi cu zi, este, clar, timpul să ceri ajutor medicului alergolog.Planul de prevenţie

Notează-ţi într-un carneţel unde erai şi ce făceai în momentul când s-a declanşat reacţia alergică.

Ţi se întâmplă des să te trezeşti dimineaţa cu dureri de cap, nasul înfundat şi ochii roşii? Atunci schimbă-ţi de urgenţă pernele, pătura şi plapuma cu unele hipoalergice. Ele te protejează de acarienii din praf, care în mod obişnuit se dezvoltă bine mersi în aşternuturi, pernele de puf şi păturile din lână.

În camera în care dormi, ai grijă să păstrezi ferestrele închise în lunile cu probleme. Pentru împrospătarea atmosferei foloseşte instalaţia de aer condiţionat, dar nu uita să îi schimbi filtrul mai des decât de obicei.

Scapă de hainele din blană naturală; evită să foloseşti cergi sau covoare din lână, mai ales dacă sunt foarte vechi. 

Transformă-te într-o maniacă a curăţeniei: dezinfectează-ţi baia şi spală cearşafurile în fiecare săptămână. O altă sursă de acarieni (deci de alergii) e… biblioteca. Nici n-ai idee cât praf pot reţine cărţile! Aspiră zilnic covoarele şi fotoliile. O altă idee ar fi să renunţi complet la covoare şi chiar la perdele. Parchetul şi jaluzelele (de bambus, de ce nu?) sunt chiar foarte la modă!

Cum te tratezi

Din fericire s-au inventat medicamente care nu dau somnolenţă. Cele pe bază de loratidină se pot procura fără reţetă direct din farmacii şi, spre deosebire de alte doctorii, nu te adorm. Dacă ai nevoie de ceva mai puternic, poţi lua nişte antihistaminice (unele dintre ele sunt disponibile pe bază de reţetă) sau un spray nazal care conţine corticosteroizi.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.