Cum previi răceala în timpul sarcinii

În momentul schimbării bruște a vremii, există șanse mari să te alegi cu o răceală supărătoare, mai ales dacă ai imunitatea scăzută. Deși este o afecțiune minoră, răceala poate reprezenta un pericol pentru femeia însărcinată.

Să vedem la ce trebuie să fii atentă și cum te poți feri de ea:

De ce este riscant să răcești când ești gravidă

Pentru că sistemul imunitar al gravidei este slăbit, corpul acesteia este mai vulnerabil, deci predispus la numeroase afecțiuni.

Răceala din timpul sarcinii se manifestă la fel ca cea obișnuită (tuse, strănut, nas înfundat, durere în gât) și poate fi contractată cu ușurință de la persoanele bolnave. Pentru că medicamentele corespunzătoare nu sunt indicate femeii însărcinate, afecțiunea nu poate fi tratată astfel. De aceea, poate dura mai mult decât este normal – până la 3 săptămâni –, iar simptomele pot fi mai accentuate.

Complicațiile răcelii în timpul sarcinii

De obicei, răceala în sarcină nu prezintă complicații. Deși femeia însărcinată se simte rău, copilul nu este afectat.

Însă, dacă apare febra, în special în primul trimestru de sarcină, se impune un consult medical de urgență. Febra reprezintă un factor de risc pentru nașterea bebelușului cu malformații, pentru nașterea prematură, dar și pentru pierderea sarcinii (citește mai multe despre avort sau întrerupere sarcină).

Alte simptome care trag un semnal de alarmă sunt: amețeală, dificultăți respiratorii, durere la nivelul pieptului, vărsături, sângerări vaginale, stări de confuzie.

Gripa poate prezenta simptome similare răcelii, însă este o infecție bacteriană mai severă. De obicei, aceasta se instalează brusc și intens. Poate evolua spre bronșită sau pneumonie, afecțiuni care necesită spitalizare, și prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații ale sarcinii. De aceea, când simptomele sunt accentuate și apar spontan, trebuie să te prezinți imediat la medic.

Cum previi răceala când ești gravidă

Vaccinul antigripal este cel mai eficient pentru evitarea răcelii și gripei. El se poate face oricând în timpul sarcinii și nu prezintă riscuri pentru mamă sau copil. Mai mult decât atât, specialiștii spun că acesta asigură o protecție de 6 luni bebelușului, după naștere.

În timpul sarcinii, trebuie să acorzi o atenție mai sporită sănătății tale. Astfel, poți sta departe de eventualele complicații. Răceala în sarcină poate fi prevenită, dacă respecți următoarele reguli:

 • Spală-te regulat pe mâini, pentru a îndepărta bacteriile. Poartă mereu în geantă un gel antibacterian, ca să iți poți păstra mâinile curate oriunde mergi.
 • Dezinfectează des suprafețele cu care intri în contact, cum ar fi clanța ușii, biroul, tastatura calculatorului. Acestea sunt folosite și de ceilalți membri ai familiei, care pot aduce microorganisme de afară.
 • Încearcă să eviți contactul cu persoanele bolnave până când acestea se vindecă. Răceala se poate transmite ușor prin aer.
 • Evită locurile aglomerate (autobuz, săli de spectacol), mai ales în perioadele în care răceala este mai frecventă, adică toamna și iarna.
 • Odihnește-te suficient! Sistemul imunitar poate fi afectat dacă odihna este incompletă.
 • Ai grijă cum mănânci! În timpul sarcinii, este necesară o dietă echilibrată. Bebelușul are nevoie de o alimentație sănătoasă pentru dezvoltarea corectă. Însă trebuie să-ți asiguri și ție toți nutrienții, pentru o bună funcționare a organismului. Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru integritatea sistemului imunitar.
 • Vizitează medicul pentru depistarea carențelor de vitamine și minerale. El îți poate recomanda suplimente nutritive.

Totuși, dacă răcești în timpul sarcinii, există alternative naturiste de tratament. Acestea includ:

 • Ceaiurile care nu conțin cofeină, gargara cu apă și sare pentru ameliorarea durerii din gât și a tusei
 • Supa de pui și inhalarea de aburi pentru congestia nazală
 • Comprese calde pentru dureri ale sinusurilor.
 • Consum de lichide
 • Odihnă

Străduiește-te, așadar, să previi apariția răcelii în timpul sarcinii. În cazul în care ești afectată, nu utiliza medicamente fără prescripție medicală. Nu uita, consultul medical este deosebit de important pentru sănătatea ta și a copilului.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Unsplash

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.