Cum poti recunoaste mancarea organica?

Daca ti-ai propus sa cumperi mancare organica, cel mai sigur e sa cauti eticheta care certifica faptul ca acel produs este organic.

Nu toate produsele organice sunt la fel – unele sunt 100% organice, altele au o proportie mult prea mica de ingrediente organice, asa ca nu au voie sa foloseasca termenul de "organic", conform legilor in vigoare.

Citeste si: Eco-fashion, trendul "verde"

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a impus o terminologie standard producatorilor de alimente organice:

  • MADE WITH ORGANIC INGREDIENTS (realizat cu ingrediente organice) inseamna ca cel putin 70% dintre ingrediente sunt organice, iar restul sunt mentionate si detaliate pe spatele ambalajului.
  • ORGANIC – cel putin 95% dintre ingrediente (in afara de sare si apa) sunt produse cu ajutorul metodelor certificate de OMS ca fiind organice, restul "compusilor" trebuie sa fie inclusi pe lista de substante aprobate. De exemplu, daca plantele au fost tratate cu pesticide (naturale, evident), acest lucru trebuie sa fie mentionat pe eticheta.
  • 100% ORGANIC – toate ingredientele sunt produse cu ajutorul metodelor certificate ca fiind organice, adica sunt cultivate fara substante chimice si fara a distruge ecosistemul.

Ce spune legea UE despre produsele organice?

Din iulie 2010, Uniunea Europeana a ales un logo care trebuie sa fie prezent pe toate ambalajele produselor certificate ca fiind organice – Frunza Europeana sau eco-frunza.

Citeste si: Eco-ritual de frumusete in 6 pasi

"Alaturi de Frunza Europeana trebuie sa apara un cod de control organic si locul de provenienta al ingredientelor", se precizeaza in legislatia europeana privind comercializarea produselor organice.

"Codul trebuie sa fie astfel: ABCDE – 999, unde AB este codul ISO pentru tara care a efectuat controlul de calitate, CDE este termenul care face referire la productia organica de tip "bio" sau "eko", iar "999" (cifrele servesc doar ca exemplu, vei gasi altele trei pe ambalaje – n.r.) este numarul de referinta compus neaparat din trei cifre".

Pentru ca un produs sa poarte logo-ul organic impus de UE, acesta trebuie sa contina ingrediente organice in proportie de 95%. Utilizarea logo-ului organic european este obligatorie pentru toate produsele ambalate provenite de pe teritoriul Uniunii Europene, dar optionala pentru produsele neambalate din zona UE sau din afara granitelor.

Daca observi pe ambalajele produselor de provenienta UE un alt logo in afara Frunzei sau logo-ul fara cod si fara informatii privind locul unde au fost cultivate ingredientele, atunci acel produs e o "facatura".

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.