Cum poti preveni cancerul de san?

Nucile – benefice in prevenirea cancerului la san

Un studiu condus de Elaine Hardman, doctor la Marshall’s Joan C. Edwards School of Medicine, a scos la iveala faptul ca nucile ar putea avea un efect important in reducerea riscului de aparitie a cancerului la san.

Cercetarea a avut la baza identificarea diferentelor in ceea ce priveste dezvoltarea si evolutia bolii in cazul unui grup de soareci cobai care au avut nuci incluse in meniu si in cazul unui alt grup de soareci, care nu au consumat nuci.

Rezultatele au aratat ca soarecii a caror alimentatie includea nuci au redus riscul aparitiei bolii la jumatate. Mai mult, numarul si dimensiunea tumorilor in cazul cobailor care au consumat nuci au fost mult mai mici.

„Aceste diferente sunt de o importanta cruciala avand in vedere ca soarecii au fost programati genetic sa dezvolte acest tip de cancer”, explicaa Hardman.

„Am reusit sa reducem riscul de aparitie al bolii chiar si in cazul unor mutatii genetice”, adauga cercetoarea.

Folosind metode de analiza de ultima generatie, studiul Marshall a relevat faptul ca nucile pot modifica activitatea genelor care joaca un rol important in declansarea cancerului de san, atat in cazul soarecilor utilizati in realizarea studiului, cat si al oamenilor.

In final, Elaine Hardman subliniaza importanta pe care dieta o are in mentinerea sanatatii: „Mancarea este cel mai bun medicament de care putem beneficia. Ce alegem sa consumam face o mare diferenta: dieta de zi cu zi determina masura in care suntem predispusi la boli si felul in care organismul reactioneaza in aceasta privinta.”

Examinarea periodica a sanilor consta atat in autoexaminare, cat si in examinare clinica si mamografie.

Multa vreme s-a crezut ca autoexaminarea este un procedeu esential in descoperirea rapida a unei eventuale tumori, insa studiile recente au aratat ca desi poate ajuta, palparea sanilor la tine acasa nu este intotdeauna relevanta si eficienta.

Cel mai bun moment pentru autoexaminare

Daca ai un ciclu regulat, cel mai bun moment pentru a observa o modificare in ceea ce priveste sanii este imediat dupa incheierea menstruatiei.

In cazul in care nu stii niciodata cu exactitate cand incepe ciclul menstrual, cel mai bine este sa-ti alegi o data din luna in care sa efectuezi procedura de autoexaminare.

Informatii despre tehnica prin care iti poti examina corect sanii le poti obtine de la medicul de familie sau de la un centru medical specializat in tratamentul si prevenirea cancerului de san.

Totusi, pentru a fi 100% sigura ca nu exista nicio problema in acest sens, trebuie sa iti faci si o examinare clinica. The American Cancer Society recomanda vizita la un medic specialist o data la trei ani, dupa varsta de 20 de ani, si o data pe an, in cazul femeilor care au trecut de 40 de ani.

In ceea ce priveste mamografia (examinarea radiologica a sanilor), The National Cancer Institute din S.U.A. recomanda femeilor de peste 40 de ani efectuarea ei o data la maximum doi ani, in timp ce The American Cancer Society sfatuieste ca evaluarea sa se realizeze o data pe an, in cazul femeilor din aceeasi categorie de varsta.

Daca in familia ta exista un caz de cancer la san, trebuie sa te asiguri ca incepi sa faci mamografii mult mai devreme. Astfel, este recomandat sa afli la ce varsta a fost depistat cancerul in cazul rudei tale si sa faci controale regulate cu zece ani inainte de a implini respectiva varsta.

Alti factori care influenteaza aparitia si dezvoltarea cancerului de san

Obezitatea si consumul excesiv de alcool pot creste riscul de aparitie a bolii. Este incurajata mentinerea unei greutati normale si practicarea de exercitii fizice, mai ales dupa instalarea menopauzei.

In cazul femeilor predispuse genetic la cancerul de san care au urmat un tratament cu pastile pentru a bloca cresterea cantitatii de estrogen (tamoxifen), a fost observata o scadere a incidentei aparitiei bolii.

In acelasi timp, efecte similare au fost constatate in cazul tratamentelor cu raloxifene, utilizat adesea in tratarea osteoporozei. Oricum, momentan sunt realizate studii pentru a determina exact eficienta acestor medicamente in ceea ce priveste tratarea cancerului de san.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.