Cum poate somnul sa-ti rezolve dilemele

Probleme tale sunt de acum mai usor de rezolvat! Conform noilor cercetari, nu numai ca somnul ne ajuta sa gasim solutii la dilemele cu care ne confruntam, dar acestea sunt chiar mai inspirate decat cele care ne vin in minte atunci cand suntem treji.

Cercetatorii au descoperit ca, in timp ce visam, mintea noastra poate accesa mai usor solutii creative, iar asta ne ajuta sa luam decizii mai bune. "Atunci cand dormi, cortexul prefrontal intra in stand-by”, explica Deidre Barrett, autoarea cartii "The Committee of Sleep".

"Aceasta zona controleaza logica si constrangerile sociale. Practic, e acea parte a creierului care iti spune sa nu faci ceva ce nu e in conformitate cu regulile sociale.

Pentru ca aceasta zona e dezactivata, devii capabila sa-ti depasesti limitele si sa formulezi idei mai reusite de rezolvare a problemelor, la care nu te-ai gandi in mod obisnuit."

Acum probabil te gandesti la toate imaginile fara sens care te "viziteaza" in timp ce dormi – iepurasi mov, inotat printre pietre etc. – si te intrebi cum ar trebui sa le interpretezi astfel incat sa te ajute sa scapi de o dilema.

Daca iti antrenezi creierul, nu vei fi nevoita sa decodezi scenarii ambigue, ci vei visa chiar solutia potrivita. De exemplu, vei putea sa "dai nas in nas" cu acea fraza pe care ar trebui sa i-o spui sefului sau cu ideea care ti-ar putea salva relatia de iubire.

Asadar, cum te setezi pentru a obtine toate astea? Iata trei pasi simpli:

Pasul 1

Incepe sa te gandesti la problema ta cu putin timp inainte de a merge la culcare. "Atunci cand esti preocupata de un anumit aspect al vietii tale chiar inainte de somn, e foarte posibil sa visezi ceva legat de asta", explica Ernest Hartmann, autorul cartii "The Nature and Functions of Dreaming". "Cu cat te gandesti mai intens la asta, cu atat mai concreta va fi solutia".

Poti chiar sa-ti descrii dilema pe o foaie de hartie – s-a dovedit stiintific ca scrisul ne ajuta sa asimilam mai bine informatiile. O alta solutie ar fi sa tii pe noptiera un obiect care iti aminteste de situatia ta – de exemplu, o poza a iubitului in cazul in care treceti printr-o situatie dificila. Desigur, nu ai nevoie sa visezi o solutie cand vine vorba de ceea ce vei purta la un interviu…

"Aceasta tehnica funtioneaza cel mai bine atunci cand te confrunti cu o problema emotionala de mare intensitate, ceva legat de familie sau de cariera. Cu cat e mai importanta pentru tine, cu atat mai mari sunt sansele de a te reintalni cu ea pe taramul viselor", spune dr. Hartmann.

Pasul 2

Tine-ti telefonul sau o foaie de hartie si un creion aproape de pat, ca sa poti nota ce ai visat in cazul in care te trezesti peste noapte. "Visele sunt fugare, asa ca asigura-te ca inregistrezi detalii-cheie: cuvinte, argumente, limbajul trupului etc. Daca esti foarte precisa, iti va fi mult mai usor sa formulezi o solutie concreta", spune Barrett.

Pasul 3

Dimineata, cand te trezesti, mai stai putin intinsa in pat si recapituleaza ceea ce iti amintesti. "E important sa iei in calcul cele mai mici detalii cat mai curand posibil", adauga Barrett. "Imediat ce te trezesti si iti incepi activitatea, creierul tau este inundat cu alte informatii care iti eclipseaza mica descoperire de peste noapte".

De asemenea, incearca sa-ti intorci visul pe toate partile – aminteste-ti ca zona creierului care se afla in legatura cu normele sociale a fost dezactivata in timpul somnului, asa ca trebuie sa-ti adaptezi visul la lumea reala pentru a lua decizii corecte.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.