Cum ne ingrasa fructele

Ca orice lucru bun şi fructele îngraşă, atunci când sunt consumate în exces. Vrei să ai un stil de viaţă sănătos ori să începi o dietă nouă? Limitează cantitatea zilnică de fructe ca să te asiguri că nu vei lua în greutate, chiar dacă în cazul fructelor vorbim de  calorii provenite dintr-o sursă sănătoasă! 

Moderaţia, cheia sănătăţii

Fructele conţin la rândul lor calorii, doar că datorită conţinutului mare de apă au o densitate (concentraţie) mai mică decât în cazul altor alimente, în special cele procesate. Iar atunci când vrem să păcălim foamea sau să ne luăm porţia de dulce avem tentaţia să exagerăm asupra cantităţii, fără să simţim cea mai mică remuşcare, pentru că ştim că fructele sunt sănătoase.

Zahărul conţinut de fructe se numeşte fructoză, care în organism se transformă în zaharoză şi glicogen şi are o rată de absobţie în sânge mai lentă decât zahărul procesat, care este complet lipsit de alţi nutrienţi. Fructele sunt, în schimb, bogate în fibre, potasiu, vitamina A şi vitamina C, de aceea sunt necesare în alimentaţia de zi cu zi. 

Fructe-capcană

Cea mai mare concentraţie de calorii o prezintă avocado-ul (160 calorii/100 grame), bananele (89 calorii), nucile (654) şi migdalele (574). Trebuie să te fereşti şi de fructele deshidratate, pe care avem tendinţa să le consumăm în exces pentru că sunt delicioase şi atât de mici; acestea conţin şi adaos de zahăr, aşadar citeşte lista ingredientelor înainte să le adaugi în coşul de cumpărături!

O altă capcană delicioasă pe care ne-o întind fructele vine sub forma sucurilor naturale. Vrem să evităm băuturile răcoritoare carbogazoase şi consumăm cu plăcere sucuri naturale, fără să ne dăm seama de greşeala pe care o comitem. O porţie de suc este obţinută din mai multe fructe, aşadar consumăm mult mai multă fructoză decât ne dăm seama. Să spunem că alegi un suc proaspăt de portocale, făcut de tine în casă: o portocală onţine în jur de 47 de calorii la 100 g, aşadar fă un calcul rapid bazat pe o realitate. Câte calorii consumi, în loc să te rezumi la apa plată, care conţine fabuloasa cantitate zero calorii!

Fructele din compoturi sunt şi ele o algere nocivă deoarece toate conţin adaos de zahăr şi conservaţi (cele din comerţ) şi cine ştie ce alte chimicale. Asigură-te, din nou, că citeşti cu atenţie lista ingredientelor produselor pe care le cumperi pentru tine şi familia ta! Acelaşi principiu se aplică şi iaurturilor cu fructe.

Ţine minte, consumă fructele în stare naturală, preferabil dintr-o sursă sigură şi evită-le pe cele procesate! Nu uita, acolo unde se aplică, să le speli bine înainte să le consumi şi să le mănânci cu tot cu coaja.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.