Cum iti afecteaza vederea filmele 3D

Ochelarii apeleaza la abilitatea creierului uman de a suprapune doua imagini alaturate, astfel incat sa para ca pot fi vazute in adancime. Dupa succesul colosal pe care l-a avut „Avatar”, nu doar Hollywood-ul se integreaza acestui trend, ci si industria jocurilor video, a canalelor de televiziune si a aparatelor TV.

Cum se adapteaza insa ochii nostri acestor efecte? Medicii oftalmologi sunt de parere ca pentru persoanele care nu sunt obisnuite sa se uite la filme 3D, vizionarea indelungata poate dauna vederii. Pot aparea de asemenea simptome usoare, ca dezorientarea sau rareori, convulsiile.

Noile televizoare cu tehnologie 3D vin la pachet cu avertismentul ca anumite imagini sau lumini pot cauza convulsii epileptice sau chiar infarct. Efectele grave apar insa la un numar redus de oameni. Majoritatea acuza doar ameteli usoare, tensiune oculara sau rau de miscare. Acestea au ca motiv miscarea ochilor intr-un fel in care acestia nu sunt obisnuiti, conform concluziilor dr. Lisa Park de la Spitalul Universitar Langone din New York.

Multe dintre aceste reactii apar predominant la populatia care sufera de hipermetropie. In plus, este recomandat persoanelor care sufera de miopie, astigmatism sau ambliopie (boala cunoscuta si ca „ochiul lenes”) sa consulte un medic oftalmolog inainte de a viziona un film 3D.

Ochelarii 3D nu fac altceva decat sa uneasca cele doua imagini pe care ecranul le transmite ochilor si care ulterior ajung la creier. Astfel, se creeaza impresia de imagine tridimensionala. E ca atunci cand un obiect este aruncat spre tine, iar ochiul incearca sa se acomodeze cu apropierea lui.

Daca muschiul ocular este slabit, sau persoana sufera de strabism ori glaucom, efectul 3D nu va putea fi perceput, nici macar cu ajutorul ochelarilor. Statisticile arata ca doar 1-2% dintre tineri intra in aceasta categorie si 2 procente din persoanele de varsta a treia.

In ceea ce priveste urmarirea pe termen lung a programelor tridimensionale, inca nu se stie ce fel de consecinte ar putea avea asupra ochiului, deoarece tehnologia este prea noua. Medicii se declara insa ingrijorati pentru copiii care vor avea acces indelungat la filme si programe 3D in viitorul apropiat.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.