Cum îți afectează stresul șansele să rămâi însărcinată

Stresul, anxietatea și depresia îți pot afecta fertilitatea, deci îți va fi mai dificil să concepi un copil, arată un nou studiu.

Cea mai mare dorință a unora dintre femei este să aibă un copil. Din păcate, uneori acest lucru este greu de îndeplinit, iar stresul poate fi vinovatul.

Citește și: Ce îți pune în pericol fertilitatea 

Un nou studiu publicat în revista „Annals of Epidemiology” constată că stresul poate face conceperea unui copil foarte dificilă. 400 de femei și-au notat zilnic nivelul stresului pe o scară de la 1 la 4, plus date suplimentare precum cât de mult sex au făcut pe parcursul a 20 de cicluri menstruale sau până au rămas însărcinate.

Cercetătorii care s-au ocupat de acest studiu au descoperit că femeile care au fost mai stresate în timpul ovulației (singura perioadă din lună când poți rămâne însărcinată) au avut șanse cu 40% mai mici să conceapă un copil decât în lunile mai puțin stresante.

De asemenea, s-a mai observat ceva: cele 139 de femei care au rămas însărcinate în timpul studiului au fost mult mai stresate imediat după ovulație, cel mai probabil din cauza schimbărilor hormonale. Cu alte cuvinte, stresul din timpul sarcinii poate apărea când nici măcar nu știi că ești însărcinată încă.

Citește și: Adevărul despre tratamentele de fertilitate 

În timp ce experții încearcă să își dea seama exact în ce fel afectează stresul fertilitatea, ar trebui să faci tot posibilul să te relaxezi cât mai mult. Meditează, ieși la plimbări prin natură, fă sport, schimbă-ți alimentația cu una sănătoasă și mergi la medic dacă anxietatea și/sau depresia reprezintă problema ta.

 

*articol preliat din Cosmopolitan US (autor: Elizabeth Narins)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.