Cum depozitezi resturile de mancare astfel incat sa nu se strice

Am pus laolaltă câteva sfaturi care te ajută să-ți menții resturile de mâncare în stare proaspătă astfel încât să le poți consuma și în zilele următoare, fără probleme. 

Ca să te bucuri de toată mâncarea pe care o cumperi, e important să știi toate metodele bune de a stoca atunci când nu o folosești în intregime la o singură masă. Pentru că vrem să te ajutăm, ți-am pregătit un ghid la îndemână, cu instrucțiuni speciale pentru fiecare tip de aliment pe care îl ai în frigider.

Lactate

Depozitează toate produsele lactate în frigider. Brânzeturile moi rezistă cel mai bine atunci când sunt păstrate în recipiente închise ermetic. Brânzeturile tari, odată deschise, trebuie înfășurate în hârtie impermeabilă sau depozitate în pungi de plastic resigilabile. Laptele și iaurtul pot fi congelate, așa că dacă ai cumpărat un stoc mai mare decât ai fi avut nevoie, nu ezita să le păstrezi la congelator, pentru a le folosi atunci când ai cu adevărat nevoie de ele. Cât despre unt, știu că te deranjează consistența lui tare, dar cel mai bine este să-l păstrezi la frigider. Rezistă 3 luni – de la momentul deschiderii – sau 6 luni dacă-l păstrezi în congelator. Dacă ai brânză rasă (de exemplu parmezan), nu-l consuma dacă a stat mai mult de o lună în frigider, nu mai e bun. Cât despre brânza de capră, brânza Brie sau alte tipuri de brânzeturi cremoasă, consumă-le în maxim o săptămână de la deschidere sau aruncă-le. Dacă nu le-ai deschis, rezistă maxim 2 săptămâni în frigider. Nu le congela niciodată, se vor strica.

Mancare nesanatoasa – Transform-o in meniu slim

Fructe de mare

Cel mai bine este să gătești fructele de mare sau peștele în ziua în care le-ai cumpărat, dar dacă nu reușești, ține minte că, indiferent dacă vorba de pește slab sau gras, nu rezistă mai mult de două zile în frigider. Nu congela niciodată peștele gras, pentru că se înmoaie foarte tare atunci când îl dezgheți și își pierde consistența. Gătiți, creveții rezistă 3 zile în frigider, deci aceasta este cea mai sigură opțiune pe care o ai dacă vrei să gătești fructe de mare în avans.

Produse de patiserie

Depozitează întotdeauna produsele de patiserie într-un container etanș. Toate prăjiturile care conțin lactate – de exemplu torturile, prăjiturile cu cremă sau brioșele – ar trebui păstrate la frigider. Baghetele sau alte produse de panificație ar trebui păstrate în ambalajul original. Dacă le pui în pungi ermetice, se vor înmuia. Însă trebuie să știi că pâinea proaspătă, atâta timp cât e păstrată în cămară, nu durează mai mult de o zi. Dacă o congelezi, poate dura maxim 3 săptămâni. Pâinea feliată durează 4 zile în cămară și 2 săptămâni la frigider. Ceea ce trebuie să mai știi e că dulciurile făcute în casă (ne referim la cele care nu conțin lactate – de exemplu negresele), rezistă în cămară până la cinci zile, pe când cele cumpărate de la supermarket rezistă aproape 2 săptămâni.

Vitaminele si mancarea

Fructe

Dacă ți-ai cumpărat fructe care încă trebuie să se mai coacă (de exemplu banane, mango sau pere), ține-le pe blatul din bucătărie. Refrigerarea le oprește procesul de coacere. Unele fructe, precum caisele sau fructele de avocado, se coc mai bine dacă le păstrezi la temperatura camerei, în pungi de hârtie. Poți păstra merele la frigider, și te vor ține până la maximum 3 săptămâni. Bananele rezistă pe blatul din bucătărie până la 5 zile, dar dacă nu le-ai consumat până atunci le poți refrigera pentru a le folosi în prăjituri sau înghețată.

Legume

Cea mai bună metodă de a-ți păstra legumele proaspete și verzi cât mai multă vreme este următoarea: spală-le, șterge-le, înfășoară-le într-un foaie de hârtie umedă, și depozitează-le într-o pungă de plastic etanșă sau într-un container de sticlă. Pentru că bacteriile se dezvoltă cu ușurință, nu consuma niciodată mixurile de salată cumpărate de la supermarket dacă le-a trecut data de expirare.

Cum poti recunoaste mancarea organica

Carne

E de preferat să păstrezi carnea în containerele originale. Dacă vrei să congelezi carnea pentru mai multe luni, învelește fiecare bucată tăiată individual și depoziteaz-o în pungi sigilate. Majoritatea tipurilor de carne rezistă 2-3 zile în frigider și între 4 și 6 luni în congelator. Mezelurile rezistă 5 zile în frigider și 2 luni în congelator.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.