Cum depozitezi corect alimentele (partea II – paste, orez, făină, zahăr, cereale)

COSMO te învață cum să depozitezi corect alimentele, pentru a reduce cantitatea de mâncare pe care o arunci.

Deși 40% din populație se confruntă cu riscul sărăciei, în România se aruncă anul peste 2 milioane de tone de mâncare. Evident, acesta este un număr foarte mare, iar într-un articol anterior ți-am dat câteva sfaturi pentru a te ajuta să nu mai arunci mâncarea. Menționasem în acel articol că trebuie să înveți cum să depozitezi corect alimentele, iar acum vom vorbi pe larg despre acest subiect.Citește și: Cum depozitezi corect alimentele (partea I – fructe și legume)

Pâinea se păstrează la temperatura camerei într-o cutie pentru pâine sau o pungă de hârtie, care reduce umezeala. Nu se păstrează în pungă de plastic, pentru că va mucegăi. Nu se păstrează la frigider, însă se poate congela, după ce a fost pusă într-un ambajal etanș.

Făina albă se păstrează în camară până la un an sau în frigider până la doi ani. Este recomandat să nu stea lângă alimente cu un miros puternic. Se păstrează întotdeuna într-un recipient care se închide etanș.

Făina integrală se păstrează la frigider (până la 8 luni de când a fost deschisă) și este recomandat să nu stea lângă alimente cu miros puternic. Se păstrează întotdeuna într-un recipient care se închide etanș.

Ovăzul se păstrează până la un an în cămară sau frigider, într-un recipient care se închide etanș.

Citește și: Ce mâncăm când e caniculă?

Pastele se păstrează la cămară până la 2 ani dacă sunt uscate, la frigider până la 2 zile dacă sunt proaspăt făcute de tine, la frigider până la 5 zile dacă sunt gătite și la congelator până la 2 luni dacă sunt făcute de tine. Pastele uscate se păstrează în ambalajul original sau într-un recipient care se închide etanș, iar cle proaspete doar într-un ambalaj etanș.

Orezul alb se păstrează la cămară pe timp nelimitat. Dacă este gătit, poate fi ținut la frigider cel mult o săptămână.

Orezul brun și orezul sălbatic se păstrează la frigider între 6 și 12 luni. Dacă este gătit, poate fi ținut la frigider cel mult o săptămână.

Zahărul alb și zahărul brun pot fi ținute în cămară, într-un recipient care se închide etanș, pe timp nelimitat.

Citește și: Rețete cu tipuri alternative de lapte

Cerealele integrale pot fi păstrate în cămară sau la frigider între 6 și 12 luni, într-un recipient care se închide etanș.

Quinoa se poate păstra la cămară până la un an, într-un recipient care se închide etanș.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.