Cum depozitezi corect alimentele (partea I – fructe și legume)

COSMO te învață cum să depozitezi corect alimentele, pentru a reduce cantitatea de mâncare pe care o arunci.

Deși 40% din populație se confruntă cu riscul sărăciei, în România se aruncă anul peste 2 milioane de tone de mâncare. Evident, acesta este un număr foarte mare, iar într-un articol anterior ți-am dat câteva sfaturi pentru a te ajuta să nu mai arunci mâncarea. Menționasem în acel articol că trebuie să înveți cum să depozitezi corect alimentele, iar astăzi vom vorbi pe larg despre acest subiect.

Cum depozitezi corect alimentele?

Fructe

Bananele se păstrează la temperatura camerei. După ce s-au copt, mai sunt bune cam 1-2 zile, însă le poți pune la congelator pentru a le păstra mai mult timp. Din banane congelate poți face smoothie-uri, înghețată sau prăjituri.

Merele se păstrează în frigider, într-o pungă în care pot respira. Ideal ar fi să pui fiecare măr în hârtie de ziar, pentru a nu se atinge între ele. Se spală doar înainte de a fi consumate și se pot ține în jur de 6 săptămâni la congelator.

Cum te ajută oțetul de mere să slăbești

Avocado se păstrează la temperatura camerei până este copt, apoi se ține la frigider. Abia după ce s-a copt suficient poate fi ținut la congelator.

Fructele de pădure se păstrează la frigider, acoperite. Se pot păstra și la congelator.

Citricele trebuie păstrate într-un loc uscat, fără a fi puse în vreun recipient sau pungă. Se pot pune la congelator după ce au fost spălate, iar feliile desfăcute.

Smochinele pot fi ținute la temperatura camerei 2-3 zile sau pot fi păstrate la congelator.

Strugurii nu trebuie spălați înainte de a fi consumați. Se țin la frigider (maxim 2 săptămâni) sau la congelator.

Pepenii se țin într-un loc uscat, răcoros până se coc, apoi se pot păstra la frigider. Dacă vrei să păstrezi la congelator, așteaptă întât să se coacă.

Alimente banale care te constipă

Nici perele nu trebuie spălate înainte de a fi consumate. Le poți ține la temperatura camerei până sunt coapte, apoi la frigider până la 5 zile. Nu este recomandat să le păstrezi la congelator.

Legume

Păstârnacul nu trebuie spălat înainte de a fi consumat. Se ține la frigider (maxim 3-4 săptămâni) sau la congelator.

Anghinarea nu trebuie spălată înainte de a fi consumată. Se poate păstra la frigider maxim o săptămână sau la congelator.

Sparanghelul poate fi păstrat până la 5 zile la frigider, dar îl poți ține și la congelator.

Broccoli nu se spală înainte de a le consuma și se păstrează maxim o săptămână la frigider. Se poate ține și la congelator.

Morcovii pot fi păstrați până la 2 săptămâni la frigider, într-o pungă aerată.

Conopida se păstrează până la o săptămână la frigider. Se poate congela.

Ciupercile ar trebui consumate cât mai repede, dar pot fi păstrate la frigider timp de o săptămână. Pot fi congelate doar după ce au fost fierte.

Consumă zilnic aceste alimente sănătoase!

Țelina poate fi păstrată maxim două săptămâni la frigider și se poate congela.

Castraveții pot rezista o săptămână la frigider, însă nu trebuie ținuți lângă roșii, mere, avocado sau banane. Nu pot fi congelați.

Vânăta trebuie ținută într-un loc răcoros și nu se păstrează la congelator.

Usturoiul se păstrează într-un loc uscat și răcoros. Poate fi consumat chiar și după câteva luni, dacă nu este curățat. Dacă îl cureți, îl poți ține și la congelator.

Fasolea verde și mazărea se strică în maxim 5 zile, chiar dacă sunt păstrate la frigider. Pot fi congelate.

Ceapa verde se ține la frigider și poate fi consumată într-o săptămână-două. Se poate congela.

Salata se păstrează la frigider până la 7 zile, însă nu este recomandat să fie congelată.

Ceapa se păstrează într-un loc uscat, răcoros, întunecat și bine aerisit, dar nu într-un recipient de plastic. Nu se păstrează la frigider, însă se poate congela.

Ce beneficii are sparanghelul?

Ardeii se păstrează la frigider (5-7 zile) și se pot congela.

Cartofii se păstrează într-un loc uscat, răcoros, întunecat și bine aerisit, dar nu într-un recipient de plastic. Nu este recomandat să fie congelați.

Ridichiile se păstrează la frigider și se pot congela.

Roșiile se păstrează la frigider doar dacă au fost tăiate, în rest trebuie păstrate la temperatura camerei. Se pot congela, dar nu vor mai avea aceeași textură după decongelare. Pot fi folosite în super sau diverse sosuri.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.