Contraceptia de urgență: totul despre pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi te salvează de la o sarcină nedorită, fiind recomandată în cazurile în care ai făcut sex neprotejat sau prezervativul s-a rupt în timpul actului sexual. Află tot ce trebuie să știi despre această metodă contraceptivă de urgență.

Sumar:

Cum funcționează pastila de a doua zi?

Pilula de a doua zi are 3 moduri de a acţiona:

 1. Ciclul menstrual normal este modificat, întârziind ovulaţia.
 2. Ovulaţia este inhibată şi ovulul nu va fi eliberat din ovar.
 3. Poate irita uterul pentru a împiedica o posibilă sarcină

Fertilizarea are loc în tubul falopian. Începutul unei sarcini presupune ca ovulul fecundat să călătorească prin acest tub pentru a fi implantat în uter. Implantarea este necesară pentru ca noul embrion să se dezvolte corespunzător până la naştere. Acestă călătorie prin tubul falopian durează între 5 şi 7 zile, timp în care o sarcină nu poate fi detectată. De aceea, atunci când iei pilula de a doua zi după ce fertilizarea a avut loc, a treia modalitate de acţiune din cele menţionate mai sus are loc. Peretele uterului este modificat pentru ca organismul femeii să respingă embrionul, făcând implantarea imposibilă. Rezultatul este definit ca un avort chimic.

Când se ia pastila de a doua zi?

Ca să fie eficientă, pastila trebuie luată cât mai repede după contactul sexual neprotejat. Sarcina este prevenită în 95% dintre cazuri atunci când prima doză este administrată în primele 24 de ore de la „ispravă”, iar a doua cu 12 ore mai târziu. Chiar dacă au trecut deja 72 de ore de la partida de amor, eficienţa ei este încă destul de mare: 89%.

În ce cazuri ar trebui să folosești pastila de a doua zi?

Această metodă contraceptivă de urgență te poate ajuta atunci când:

 • Nu ai folosit alte metode contraceptive.
 • S-a rupt prezervativul.
 • Diafragma a alunecat din poziţia ei.
 • Ai uitat să iei 2-3 pilule anticoncepţionale la rând.
 • Partenerul tău nu s-a retras la timp.
 • Ai alte motive să crezi că metoda contraceptivă folosită de tine a dat greş.

femeie-ia-pastila

În ce cazuri NU ar trebui să folosești pastila de a doua zi?

 • Suspectezi o posibilă sarcină sau eşti deja însărcinată.
 • Ai un istoric de alergii sau de hipersensibilitate la ingredientele pilulei.
 • Ai avut în trecut sângerări vaginale anormale pe care doctorul tău nu le-a evaluat încă.

Cât costă pastila de a doua zi?

În funcție de firma producătoare și de farmacia de unde o cumperi, prețul pastilei de a doua zi poate varia. În general, aceasta costă între 40 și 70 lei.

Unde găsesc pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este disponibilă în orice farmacie.

Pastila de a doua zi se poate lua fără rețetă?

Da! Tocmai pentru că este o metodă contraceptivă de urgență și nu ai timp să îți faci programare la medicul ginecolog, aceasta este disponibilă fără rețetă.

Cât poate întarzia menstruația dupa pastila de a doua zi?

După ce ai luat pastila de a doua zi, este posibil ca menstruația să îți întârzie aproximativ 10 zile. Nu uita, menstuația poate întârzia și din cauza stresului, iar în acest moment cu siguranță ești stresată.

Este posibil să rămâi însărcinată după pastila de a doua zi?

Rata de eșec a pastilei de a doua zi este mică – sarcina este prevenită în 95% dintre cazuri atunci când prima doză este administrată în primele 24 de ore de la contactul sexual.

De câte ori poți lua pastila de a doua zi?

Deși se poate folosi de mai multe ori pe an, pastila de a doua zi este recomandată strict ca metodă contraceptivă de urgență. Astfel, nu te baza pe ea, ci pe prezervative, pastile anticoncepționale zilnice sau alte metode sigure.

Pot lua anticoncepționale după pastila de a doua zi??

Este recomandat să aștepți până la următoarea menstruație pentru a începe să folosești pastile anticoncepționale.

Dacă alăptez pot lua pastila de a doua zi?

Da, pastilele de a doua zi nu au drept contraindicație alăptarea.

Pastila de a doua zi și alcoolul

Alcoolul nu are niciun efect asupra pastilei de a doua zi.

Posibile simptome dupa pastila de a doua zi

 • senzație de greață;
 • vomă (este recomandat să iei un medicament antivomitiv înainte de a lua pastila de a doua zi – dacă o vomiți, nu își va mai face efectul);
 • migrene;
 • dureri de cap;
 • amețeli;
 • în cazuri mai extreme: hemoragie cerebrală, blocaj al arterelor sau chiar cedarea rinichilor

pilula de dupa

Mituri și adevăruri

Pastila de a doua zi este o bombă hormonală periculoasă pentru organism

FALS. Pilula de a doua zi este o metodă modernă și sigură de a împiedica o sarcină nedorită. Ea conține levonorgestrel – substanța activă care, administrată în intervalul în care este eficientă (în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat), întârzie ovulația pentru a evita apariția unei sarcini nedorite. Aceeași substanță activă este prezentă și în contraceptivele zilnice, însă în doze diferite. O dată ingerată, pilula este metabolizată rapid și eliminată complet din organism în maximum 48 de ore, fără nici un fel de efect pe termen lung.

Trebuie folosită de maximum două ori pe an

FALS. Poţi apela la pilula de a doua zi ori de câte ori ai suspiciuni că un contact sexual poate duce la o sarcină și nu eşti pregătită pentru asta. Poţi s-o iei chiar și la diferență de câteva zile dacă situația o impune. Ceea ce trebuie reținut este faptul că pilula de a doua zi a fost concepută pentru situații de urgență și nu pentru a fi folosită regulat. Deși ea are o eficiență maximă de 99% dacă este folosită în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, există metode contraceptive moderne care asigură o eficiență superioară și care sunt create tocmai pentru a te proteja pe termen lung.

Dacă o folosesc mai des, ajung la infertilitate

FALS. Nu există nicio legătură între pilula de a doua zi și infertilitatea femeii. Dacă apare această problemă în cuplu, ambii parteneri trebuie să meargă la specialist pentru controalele specifice și tratamentul adecvat.

Pastila de a doua zi îmi dereglează ciclul menstrual

POSIBIL. După ce am luat pilula de a doua zi, următoarea menstruație poate să vină cu aproximativ şapte zile mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit sau poate apărea o sângerare redusă (spotting) imediat după folosire. Această dereglare poate fi cel mult una temporară, iar lucrurile revin la normal din a doua lună. Aici trebuie spus faptul că folosirea frecventă a pilulei poate să determine o dereglare prelungită a ciclului menstrual, organismul neavând timp să-și recupereze ritmul normal dacă repetăm utilizarea la scurt timp după o folosire.

Pastila de a doua zi determină avortul

FALS. Dacă sarcina s-a instalat deja – adică dacă am luat pilula de a doua zi după mai mult de 72 de ore – pilula de a doua zi nu mai are nicio putere, iar sarcina își urmează cursul normal. Pilula de a doua zi nu este o pilula abortivă. Aceasta din urma este o pilulă care este administrată numai sub supravegherea medicului ginecolog, abia după ce specialistul a confirmat sarcina.

Dacă am luat pastila de a doua zi azi, mâine sunt în continuare protejată

NU ESTE O GARANŢIE! Eficiența pilulei scade cu fiecare oră din momentul în care ai folosit-o. Astfel, cu cât trece mai mult timp de la contactul sexual, cu atât eficiența este mai redusă, ajungând la valoarea 0 după 72 de ore. În plus, eficiența depinde și de metabolismul fiecărei femei, de cât de repede este asimilată și eliminată substanța activă. De aceea este important să o foloseşti cât mai repede după fiecare contact sexual neprotejat care poate conduce la o sarcină nedorită. Mai există o opinie care spune că odată luată pilula, aceasta are efect până la următoarea menstruație. În mod evident, acesta este un mit.

34 comentarii
 1. Buna ziua, am luat pastila de a 2a zi in timpul ciclului menstrual. In a 3-4 zi am facut sex neprotejat si dupa ce am luat pastila, ciclul menstrual s-a oprit.(nu mai sangerez, deloc) Este acesta un efect normal?

 2. Am facut dragoste cu partenera mea. S-a întâmplat să las în ea, dar ea a inceput să ieie anticonceptionale, mai precis „Belușa”. Prima luna le-a luat foarte corect, dar în a doua, nu. Mi-a spus ca a mai uitat sa le ieie o zi si o data a luat si 2 pastile de-o data. Sunt sanse sa nu ramana insarcinata?

 3. Buna miam pus sterilet si dupa 3 luni de la montarea lui am avut contact sexual protejat chiar in ziua ovulatiei..credeti ca as putea fi însărcinată?

 4. Daca am luat prima pastila de postinor la o ora dupa incident si pe a doua pastila am luat-o la 13 ore, nu la 12, isi va face efectul?

 5. Am luat pastila de a doua zi acum 2 luni de zile în urma unui contact fără ejaculare în interior . După ce am luat pastila, menstruația a venit cu o întârziere de 4 zile cu flux normal. În mod normal menstruația mea vine plus sau minus 3 zile fata de data la care o aștept. Luna aceasta am întreținut doar contacte protejate cu prezervativ și îmi întârzie menstruația de 8 zile,ceea ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată. Am făcut un test de sarcina în a 5 a zis și a ieșit negativ. Poate fi aceasta dereglare din cauza pastilei deși sunt la al doilea ciclu după ce am luat-o ? Și dacă e posibil în cat timp ar trebui sa îmi revină menstruația la normal?

   1. Pilula/pastila de a doua zi. Astazi am cumparat una si dna a zis ca e 80 lei, sunt mai multe ‘firme’, unele mai scumpe si altele mai ieftine. Sper sa isi faca efectul, nu stiu daca are vreo relevanta pretul sper ca nu am fost pacalita sa iau cea mai scumpa dar am spus ca nu ma risc.

 6. Este ceva daca am intarziat doar 1 ora – 1 ora jum de la primele 24 de ore de la,, accident” si iau pilula?

   1. Daca am luat pastila azi si am mai luat una acum vreo 2 saptamani , ce efecte poate avea ? In ambele dati a fost necesar .

 7. Am folosit si eu pastila de a doua zi, insa efectele acestei pastile au fost invers fata de ceea ce vad scris in comentariile de mai sus si in articol. Menstruatia mi-a venit la timp, doar ca perioada a fost mai lunga decat de obicei, m-a tinut aproximativ 3 saptamani, cu intreruperi de una, doua zile. Mii s-a parut foarte ciudat ceea ce mii s-a intamplat si nici pana azi nu stiu daca a fost normal sau nu. Urmatoarea luna a fost totul inregula, de aceea am considerat ca nu e nevoie de un control ginecologic. Ce parere aveti?

 8. Buna.
  Luna trecuta pe 18 aprilie mi s a terminat cm.Pe 20 am avut contact sexual neprotejat cu ejaculare interna.Dupa 10 ore am luat pilula de a doua zi.
  Este posibil sa fi ramas insarcinata?
  Mentionez ca azi pe data de 10 trebuia sa mi vina cm dar nu a venit,ba mai mult de ieri am stari de voma groaznice si dureri ale sanilor.
  Multumesc

 9. E posibil sa raman ansarcinat dupa ce am loat pastila de a 2 zi pe data de 18 martie am avut contact sexual neprotejat pe data de 19 martie la 24 de ore am loat pilula de a 2 zi pe 30 martie am avut menstrtuatie pana pe 6 aprilie am dacut test de sarcina la 2 saptamnai dupa mentruatie si a esit negativ am o luna de cand nu mia venit menstruatia ma dor sani spatele si e pisibil sa fiu ansarcinata sau sa am o dereglare sunt foarte stresata..

 10. cand am fost la farmacie si am cerut pastila de a 2a zi, domnisoara m a intrebat acum cate ore s a intamplat…am zis din greseala 24 de ore..desi nu trecuse mai mult de 12 ore..este vreo problema? exista pasile pentru intervale de ore? sa mai iau si un test de sarcina sa fiu sigur?

 11. E normal ca dupa ce iei escapelle să iti întîrzie ciclul o lună de zile si să slăbesc. Aștept in continuare să-mi vină ciclul. Am făcut de 2 ori test de sarcina si a ieșit negativ. Ce mi se întâmplă oare?

  1. Imi întârzie ciclul de 13 zile am făcut 3 teste toate negativ pilula am luat-o la aproximativ 42 ore după întâmplare ce poate fi?

 12. Dragele mele aqm 2 luni am faqt greșeala enorma de a lua aceasta pilula de a doua zi pentru prima data lucru pe care nu il voi nai repeta cat timp voi trai pe acest pamant… Bomba nucleara ca sa fac o comparație…. Dureri abdominale amețeli dureri de cap stări de greata ingrozitoare de multe ori ca sa imi revin imi bagam degetele pe gat sa pot vomita ca sa imi revinîntârziere a ciclului menstrual pana azi urmarile acestui medicament sunt ingrozitoare iti schimba tot corpul … Am ajuns si la urgenta la cat de rau mi-a fost.este cea mai proasta invenție a omului. Protejati-va dragele mele evitati acest medicament acest drog.. Un prezervativ costa 4 lei. Nu o sa mai reper acest lucru niciodata si dak se intampla sa mi se dupa prezervativul prefer sa ast 2-3 saptamani sa merge la medic si sa iau pastila pt intrerupere de sarcina care nu are nici un efect negativ asupra corpului sau eventual sa o tin… Protejati-va repet numai Dumnezeu si q mn stim prin ce am trecut in ultimele doua luni de la inghitirea acelei pilule.

  1. Dupa caum scrie si in articol sunt efecte secundare
   Deci cum ai scris simptomele tale sunt efecte secundare
   Te rog sa faci un control Si la rinichi

   1. Daca alaptez si a trecut deja 4 zile socotind 27 de la ultima menstr as putea sa fi ramas insarcinata ?menstuatia luna trecuta a fost prima data dupa 1 an de la nastere

  2. Spune mi te rog cand au inceput starile de greata si cat au tinut?
   Eu am luat pastila.acum.2 saptamani si de ieri au aparut starile de greata.
   Si despre ce pastila pentru intreruperea sarcinii e vorba mai exact?
   Multumesc mult

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.