Consecintele unei alimentatii dezechilibrate

Indiferent ca suntem la cura de slabire, ca suntem vegetarieni sau gurmanzi, trebuie sa-i oferim corpului surse de energie. Iar cel mai important lucru e sa pastram un echilibru intre proteine, vitamine si grasimi.

Adica nu avem voie sa exageram cu ceva (cum ar fi dulciurile) si nici sa excludem altceva (cum ar fi grasimile). Asta fiindca dezechilibrele slabesc organismul si in timp chiar il imbolnavesc.

Cateva dintre consecintele alimentatiei dezechilibrate: insuficienta hepatica, tulburari digestive, osteoporoza, echimoze cutanate si boli cardiovasculare.

Mai grav e cand faci infarct. Si da, alimentatia dezechilibrata impreuna cu alti factori (precum stresul si oboseala cronica) poate duce la infarct!

Alternative si excese

Pentru a preveni complicatiile, trebuie sa consumam rar dulciuri rafinate, in schimb putem manca oricate fructe poftim. Sunt dulci si sanatoase.

Iar daca in sezonul cald avem de unde sa alegem fructe dupa gust, in sezonul rece putem sa consumam oleaginoase, adica migdale, nuci, fistic si alune, care in plus contribuie si la scaderea colesterolului.

Grasimile – alt subiect delicat. Nu toate grasimile sunt rele, fiindca nu toate cresc nivelul colesterolului. De exemplu, uleiurile vegetale (de masline, floarea soarelui, in sau rapita) si margarinele de noua generatie (cum ar fi Becel, care are un continut ridicat de grasimi esentiale Omega 3 si Omega 6) sunt grasimi bune (nesaturate), deoarece nu cresc nivelul colesterolului si implicit nu imbolnavesc inima.

Problema bolilor cardiovasculare ar trebui sa fie de maxim interes in Romania si in multe alte tari din lume. La noi in tara, doi din trei oameni sufera de boli de inima, iar 80% dintre aceste boli pot fi prevenite cu o alimentatie corecta.

Luna septembrie este Luna Inimii si tocmai de aceea este un moment propice pentru a face primul pas in lupta impotriva bolilor cardiovasculare: verificarea nivelului colesterolului din sange. Apoi lectia e simpla: dieta echilibrata si miscare usoara in fiecare zi.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.