Condimente minune si ierburi aromate sanatoase

By  | 

Când găteşti sau poate când doar îţi faci un smoothie la prima oră a dimineţii, adaugă un vârf din cele mai sănătoase condimente şi ierburi aromate. Iată de ce.

Turmericul, ghimbirul, rozmarinul etc sunt plante erbacee sau lemnoase care au proprietăţi excelente pentru organism. Iată mai jos câteva exemple pentru a-ţi transforma mâncărurile şi băuturile în adevărate porţii de sănătate :

Rozmarinul

Rozmarinul are origini mediteraneene şi frunze plate, asemănătoare acelor de pin şi e un foarte bun antioxidante. E folosit cel mai mult în bucătăria italiană, pentru că dă o aromă specială supelor, sosurile pe bază de roşii, în reţetele cu carne de vită sau miel. Rozmarinul e ideal în cure de detoxifiere, indigestii, stimulează pofta de mâncare şi tu îl poţi folosi zilnic, bând ceaiuri cu infuzie de rozmarin (însă atenţie : la o cană de apă foloseşte o lingură de frunze de rozmarin, pentru a fi sigură că beneficiezi de proprietăţile acestei plante aromate).

Ardeii chili

Ardeii chilli conţin capsaicină, o substanţă recunoscută pentru proprietăţile sale analgezice. Consumul de ardei iute luptă împotriva cancerului, ajută la buna funcţionare a plămânilor, combate indigestiile şi e ideal în curele de slăbire. În plus, e un bun afrodisiac recunoscut! Intră pe ecuisine.ro şi află câteva reţete minunate cu ardei iute, precum mousse de ciocolată cu ardei iute, spaghete cu ansoa şi ardei iute etc.

Ghimbirul

Pe lângă faptul că are proprietăţi afrodisiace, ghimbirul e benefic în perioada gripelor şi când ai imunitatea slăbită, dar şi atunci când ai probleme de tranzit intestinal. Îl poţi folosi proaspăt, macerat sau zaharisit, fiind o excelentă sursă de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrati, fibre, seleniu, sodiu, vitamine (C, E, B6). Prepară-ţi într-un vas ermetic o infuzie dintr-un litru de apă, o rădăcină de ghimbir răzuită, un castravete tăiat felii şi o lămâie feliată. Lasă peste noapte şi bea a doua zi.

Turmericul

Plantă erbacee de origine asiatică, turmericul creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare, antioxidante şi antibiotice, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase, reglează circulaţia, previne infarctul etc. Îl poţi utiliza sub formă de pudră (în diverse reţete de smoothie-uri), tinctură (medicii recomandă maximum 20 de picături pe zi) sau infuzie din rădăcină (fă-ţi un ceai dintr-o linguriţă de rădăcină la 250 ml de apă).


Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *