Cistită din cauza frigului? – Cum prevenim infecțiile urinare iarna?

În anotimpul rece riscul de a face cistită crește. Frigul și umezeala sunt factori ce pot afecta negativ organismul femeilor, pot produce dezechilibre la nivelul rinichilor, vezicii urinare și aparatului genital. Răceala apare frecvent iarna, dar și anumite infecții ale tractului urinar, cum sunt anexitele sau cistitele. Hipotermia poate crește sensibilitatea organismului și poate fi un factor ce contribuie la declanșarea afecțiunii de cistită bacteriană. Principalele semne care arată că cistita deja s-a instalat sunt:

  • Senzația de a urina frecvent cu micțiuni mici de urină
  • Urinare cu usturime
  • Durere la urinare
  • Urinare urât mirositoare
  • Dureri în zona abdominală
  • Stare generală de rău în organism

Terapia cu plante medicinale poate ajuta în prevenirea și combaterea infecțiilor urinare. Pe site-ul www.BodyGeek.ro sunt prezentate cele mai eficiente remedii cu plante medicinale pentru ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii care apar la tractul urinar inferior. De asemenea, acolo vei găsi diverse articole despre plante cu proprietăți antibacteriene care au rol în prevenirea sau inhibarea adeziunii bacteriilor și dezvoltarea infecțiilor.

Stresul și frigul slăbesc organismul!

Iarna organismul trebuie protejat de frig pentru a nu ajunge să suporte consecințele provocate de scăderea temperaturii corporale. Hipotermia poate să apară dacă o persoană stă foarte mult timp în ger și nu este îmbrăcată corespunzător, iar temperatura corpului ei ajunge să scadă sub 36 grade Celsius. Consecințele unui început de hipotermie sunt răceala, reducerea metabolismului, slăbirea sistemului imunitar, tulburările de irigare ale vezicii urinare și dezechilibrele energetice de apă la rinichi. Toate acestea pot declanșa infecții bacteriene ale vezicii urinare și duc la apariția cistitei.

Gerul și stresul pot favoriza slăbirea organismului, scăderea imunității și scăderea rezistenței la infecții (mai ales în zona tractului urinar la femei). Inflamația vezicii urinare este cauzată de bacterii. Acestea pot fi din tractul digestiv și pot ajunge la vezica urinară prin uretră.

Deja se știe că femeile sunt sensibile la frig. Ele trebuie să fie foarte atente cum se îmbracă mai ales în anotimpul de iarnă, este bine să consume băuturi calde și să-și mențină organismul cald. Este foarte important să aibă picioarele calde, să poarte încălțăminte confortabilă, ghete sau cizme căptușite cu blană. Dacă le este frig la picioare este foarte ușor să sufere de inflamații ale vezicii urinare. Cistita se poate declanșa la o femeie chiar și din simplul fapt că aceasta stă cu tălpile pe o suprafață rece. Persoanele care au o astfel de sensibilitate trebuie obligatoriu să evite să stea cu picioarele goale prin casă pe gresia sau pe parchetul rece. De asemenea, în sezonul de iarnă trebuie protejată și zona bazinului, recomandat este să se poarte puloverele lungi și groase, care ajung peste coapse.

Un alt factor de risc al inflamațiilor vezicii urinare este hidratarea insuficientă a organismului. Creșterea aportului de lichide va avea ca rezultat producerea urinărilor frecvente și posibilitatea eliminării agenților patogeni. Dacă hidratarea este inadecvată riscul de apariție al cistitei este mai mare deoarece sunt menținuți mai mult timp agenții patogeni în tractul urinar. Consumul mare de lichide (mai ales de ceaiuri din plante medicinale cu efect antibacterian, diuretic și antiinflamator – rozmarin, leuștean) este recomandat și în cazul în care afecțiunea s-a instalat, pentru că ajută în tratamentul acesteia. Desigur medicii recomandă și tratamentul cu antibiotice mai ales în cazuri mai grave când simptomele sunt greu de suportat. În cazuri mai ușoare, ceaiurile pot ajuta foarte mult în ameliorarea simptomelor și eliminarea rapidă a agenților patogeni din tractul urinar.

Alți factori de risc ai cistitei sunt modificările hormonale și igiena greșită a zonei genitale. Schimbarea echilibrului hormonal care apare la menopauză sau la femeile însărcinate pot crește riscul de a suferi de cistită. Folosirea unor produse de igienă intimă prea agresive sau de calitate inferioară ce pot afecta zona genitală favorizează de asemenea pătrunderea germenilor în uretră și infectarea acesteia.

Administrarea în mod frecvent de antibiotice atunci când apar inflamații ale vezicii urinare poate duce la creșterea rezistenței bacteriilor la astfel de medicamente. Pentru a nu ajunge la astfel de probleme trebuie să se prevină inflamațiile și infecțiile tractului urinar din timp, pentru a nu fi în situația de a trata simptomele dificile provocate de acestea și alte complicații.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.