Circumferinta gatului poate determina riscul de obezitate

Ce este BMI?

Body Mass Index este un indice care arata raportul greutatii fata de inaltimea unei persoane. Datorita faptului ca este un instrument simplu si deloc costisitor, a devenit si cel mai popular mod de a diagnostica problemele de greutate ale pacientilor. Unitatea de masura a acestui coeficient este kg/m2.

Totusi, BMI nu este un indice exact si de multe ori conduce la opinii medicale gresite. Spre exemplu, greutatea unui om poate aparea ca fiind prea ridicata, insa acest lucru ar putea fi cauzat in realitate de o masa musculara foarte dezvoltata.De asemenea, instrumentul nu localizeaza adipozitatile, iar zona din corp este importanta. Aceasta indica si riscurile de sanatate, cum ar fi diabetul sau colesterolul ridicat pentru cei a caror grasime s-a depus la nivelul abdomenului.

Noul indice

In urma experimentului efectuat pe 1102 copii, masurarea circumferintei gatului a aratat ca rezultatele sunt apropiate de realitate. Astfel, grosimea acestei parti a corpului poate indica probleme de greutate si predispozitie la obezitate. In cazul adultilor, ar putea insa interveni erori de calcul, intrucat acestia pot avea o masa musculara bine definita in jurul gatului, fara nicio legatura cu greutatea corpului.

Medicii specialisti considera ca noul instrument de investigare va avea un mai mare succes printre pacienti. „Daca spui cuiva ca are un indice de masa corporala ridicat, nu inseamna prea mult, insa daca il avertizezi ca are un gat gros care il face vulnerabil anumitor boli, s-ar putea sa ii captezi mai repede atentia”. Prin acest indice, se vor putea determina si anumite riscuri, precum insomniile.

Este tot o modalitate care nu presupune costuri suplimentare, asa ca va fi rapid adoptata in randul medicilor. Alte metode care ar da mai multa acuratete masuratorilor si diagnosticului sunt totodata costisitoare. Exemple in acest sens ar fi camerele cu aer, unde s-ar putea determina masa si volumul unei persoane, sau masuratorile sub apa.

4 comentarii

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.