Cicloteque, centrul de inchiriat biciclete, isi redeschide portile

Deschis in august 2008 ca o solutie de transport ecologic nonprofit pentru bucuresteni, Cicloteque pune la dispozitia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete, accesoriile necesare utilizarii acestora (antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere etc.) si rasteluri pentru parcarea bicicletelor in puncte importante din capitala Centrul este deschis in fiecare zi a saptamanii, intre orele 8:00-22:00 (luni-vineri), respectiv 10:00-22:00 sambata si duminica.

Bicicletele pot fi inchiriate fie in baza unui abonament, fie in regim de agrement (fara abonament), ultima varianta fiind introdusa la cererea clientilor. Abonatii (abonament valabil pe 1 an / 100 RON sau 50 RON pentru studenti si pensionari, respectiv abonament pe 6 luni/ 60 RON sau 30 RON pentru studenti si pensionari) pot opta pentru 3 variante de inchiriere: 2 RON pentru 1 h (1 RON pentru studenti si pensionari), 10 RON pentru 12 h (5 RON pentru studenti si pensionari), respectiv 20 RON pentru 24 h (10 RON pentru studenti si pensionari).

Abonatii beneficiaza de mai multe facilitati: curse de pana la 1 h gratis, gratuitate in ziua inscrierii si posibilitatea de a imprumuta, pe timpul weekend-ului, 2 articole Cicloteque (bicicleta, casca de protectie, lant antifurt). Cei care nu doresc sa se aboneze, pot inchiria biciclete in regim de agrement, cu 6 RON pe ora (3 RON pentru studenti si pensionari).

De la lansarea sa in vara anului curent, Cicloteque a reusit sa atraga un numar de circa 2.000 de utilizatori, dintre care 200 de abonati (144 de abonamente anuale si 56 pe 6 luni) si 1.800 de asa numitii utilizatori „de agrement” (cei care inchiriaza biciclete pentru cateva ore). In perioada 1 august – 1 decembrie 2008, Cicloteque a avut cheltuieli de 56.115 RON (inclusiv salariile angajatilor) si incasari de 24853 RON, acoperindu-si din veniturile proprii doar 50% din costurile de functionare.

Restul cheltuielilor de intretinere au fost acoperite de finantarea acordata de UniCredit Tiriac Bank, finantare care continua si in 2009. Toate informatiile despre centru sunt disponibile pe pagina de web a proiectului: www.cicloteque.ro

DESPRE PROIECT

Traficul rutier excesiv este cea mai mare sursa de poluare in capitala. In fiecare luna, in Bucuresti se produc 273 de tone de praf si 125 de tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Astazi, in Bucuresti circula zilnic cca. 1.500.000 de autovehicule, incluzandu-le pe cele de tranzit sau folosite in aprovizionare.

Aproximativ 30% dintre autovehicule circula folosind benzina cu plumb, combustibil extrem de nociv, interzis de Uniunea Europeana. In cazul expunerii la concentratii ridicate, particulele de plumb si alte metale aflate in suspensie pot afecta sistemul nervos, functiile renale, hepatice, respiratorii. Dintr-o problema de disconfort zilnic, traficul excesiv si poluarea cauzata de acesta se transforma treptat intr-o amenintare la adresa sanatatii populatiei.

SOLUTIA

MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank propun o solutie directa de transport alternativ pentru a reduce emisiile cauzate de traficul rutier: deschiderea centrului de inchiriat biciclete Cicloteque accesibil publicului cu incepere de la 1 august 2008. La 10 kilometri parcursi, o bicicleta va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeasi distanta cu 1500 de grame.

Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea in oras este deja o masura adoptata eficient in foarte multe capitale europene, iar Bucurestiul a pasit de curand pe acelasi drum.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.