Celulita – cauze, tratamente, nutriție

Celulita este una dintre cele mai neplăcute probleme cu care se confruntă reprezentantele sexului frumos.

Ce este celulita?

Celulita este o afecțiune a pielii, asemănată cu „coaja de portocală” , care se depune cel mai mult în zona coapselor, a abdomenului sau pe brațe. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de un stil de viață sedentar și o alimentație nesănătoasă.

Vedete cu celulită

Această afecțiune nu le iartă nici măcar pe vedetele de la Hollywood, care, deși arată perfect pe micul ecran, în realitate au mari probleme cu celulita și kilogramele în plus.

Deși se mândresc  cu formele lor de invidiat pe covorul roșu, la o privire mai atentă, putem observa că celulita le dă mari bătăi de cap. Jennifer Lopez, Scarlet Johansson sau Lady Gaga au fost deseori surprinse la plajă cu straturi groase de celulită pe coapse și abdomen.

 

Câte tipuri de celulită există?

Celulita se manifestă sub diverse forme și poate fi adipoasă sau fibroasă.

Celulita de tip adipos este cea mai întâlnită în rândul femeilor. Pielea este foarte moale și favorizează depunerea celulitei. Acest aspect este favorizat și de lipsa sportului și de o alimentație bogată în grăsimi.

Celulita fibroasă este cel mai greu de tratat și este vizibilă fără să prinzi pielea între degete. Se depune la nivelul feselor, pe genunchi sau pe șolduri și aspectul pielii este adâncit, aspru și deshidratat. Acest tip de celulită se dezvoltă în timp și este cel mai greu de tratat.

Ce este celulita infecțioasa?

Celulita infecțioasă se manifestă printr-o inflamație acută a pielii, roșeață și senzația de căldură locală. Poate fi cauzată și de anumite bacterii cum ar fi streptococul sau Staphylococcus aureus.

Afecțiunile care pot cauza aceste bacterii sunt înțepăturile, tăieturi, vânătăi sau incizii chirurgicale.

Acest tip de celulită necesită uneori spitalizarea pacientului și administrarea de medicamente antibiotice. Celulita infecțioasă este întâlnită mai mult la persoanele mature, bolnavii de diabet sau în cazul celor care consumă steroizi.

Celulita

Celulita – Cauze

 • Predispozițiile genetice

Cercetătorii au demonstrat că în peste 80% din cazuri, celulita nu este moștenită genetic. Dimpotrivă, ea apare din cauză unui stil de viață sedentar.

 • Fluctuațiile hormonale

Afecțiunea poate apărea chiar timpuriu, în adolescență, fiind o cauză a fluctuațiilor hormonale. Organismul în continuă schimbare, variațiile de greutate și dietele drastice pot favoriza depunerea celulitei.

 • Vârsta

Celulita poate apărea la orice vârstă, atât în adolescență, cât și la maturitate sau peste 45 de ani. Principelele cauze râman însă, alimentația nesănătoasă și stilul de viață haotic.

 • Alimentația

O dietă sănătoasă, bogată în vitamine și proteine, poate lupta împotriva depunerii cojii de portocale. La polul opus, grăsimile, mâncarea prăjită și carbohidrații în exces contribuie la dezvoltarea celulitei.

 • Deshidratarea

Consumul regulat de apă este de asemenea esențial pentru o piele plină de vitalitate. Se recomandă consumul zilnic a cel puțin 2 litri de apă, pentru a evita deshidratarea.

 • Fumatul

Unul dintre cele mai nocive efecte ale fumatului este diminuarea producerii de colagen, principala proteină a pielii. De aici până la celulită și o piele lipsită de strălucire mai este doar un singur pas.

 • Sarcina

În timpul sarcinii, gravidele se pot confrunta cu apariția celulitei, afecțiune favorizată de activitatea hormonală crescută. De asemenea, și factorul genetic poate avea o influență majoră.

in ce zone ale corpului apare celulita

În ce zone ale corpului apare celulita?

Celulita se depune de cele mai multe ori pe abdomen, șolduri sau pe picioare. Pe lângă alimentația dezechilibrată, hainele nepotrivite, foarte stâmte pot favoriza depunerea de grăsime.

De ce bărbații nu au celulită?

Pielea bărbaților este mult mai groasă în zonele predispuse celulitei, fapt care împiedică formarea ei. E drept, există și bărbați care au celulită, doar că ei nu fac o dramă din asta.

Celulita – diagnostic și stadializare

Formarea celulitei are loc în mai multe faze:

 • Stadiul I (celulita flască) – Este ușor de recunoscut prin aspectul foarte moale al pielii. Celulita poate avea un aspect fin de piele de portocală și este usor de văzut în timpul mersului, pe fese sau pe pulpele superioare.
 • Stadiul II (celulita compactă) – Este mult mai vizibilă și apare de obicei pe coapse, șolduri, brațe sau pe pulpe. Pielea este mai groasă și celulita se simte la palpare sub formă de edeme.
 • Stadiile III și IV (celulita fibroasă) – Acest tip de celulită se dezvoltă în timp și este cel mai greu de eliminat. Apare când pielea este deshidratată sau aspră. Masajul este foarte dureros, de aceea, pentru tratarea ei se recomandă împachetările calde cu un tratament specific celulitei fibroase.

Poate fi prevenită celulita?

Depunerea celulitei poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă. Fructele și legumele care au în componență vitamina C, potasiu sau bromelaină, pot fi de mare folos în combaterea celulitei. Mișcarea este la fel de importantă. Se recomandă cel puțin 30 de minute de mers pe jos zilnic și consumul regulat de lichide pentru a combate deshidratarea pielii.


De ce se agravează celulita odată cu vârsta?

Odată instalată, celulita poate fi afectată de înaintarea în vârstă. În funcție de stadiul în care se află, afecțiunea poate fi combătută cu tratamente medicale specifice sau printr-o alimentație sănătoasă.

Celulita – Tratamente Naturiste

 • Masaj cu zațul de cafea – Cafeina este renumită pentru efectul matifiant pe care-l lasă pe piele și este un ingredient principal regăsit in majoritatea cremelor anticelulititce. Adună zațul de cafea într-o cană, amestecă-l cu o lingură de ulei de măsline cald, apoi aplică tratamentul cu ajutorul unui burete.
 • Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii, reglează tensiunea arterială și este un ingredient esențial în lupta cu celulita. Pentru tratamentul împotriva celulitei se recomandă cel puțin o cană de ceai cald pe zi.
 • Uleiuri speciale pentru vergeturi și celulită – Uleiurile anticelulitice au proprietăți deosebite asupra pielii și luptă împotriva vergeturilor și a pielii cu aspect de coajă de portocală. Printre cele mai eficiente uleiuri cu efecte benefice asupra pielii se numără uleiul de portocală care îmbunătățește circulația sângelui și uleiul de ienupăr, un bun detoxifiant.

 

Scapa de celulita prin sport
Scapă de celulita prin sport

Sportul este esențial pentru un trup sănătos, cu un aspect cât mai plăcut. În combaterea celulitei se recomandă genuflexiunile și exercițiile cu forfecări, care tonifiază mușchii picioarelor.

Masaj anticelulitic și împachetari anticelulitice

Masajul anticelulititc este eficient și de mare ajutor când este combinat și cu împachetări anticelulitice.

În general, se recomandă cel puțin 10-20 de ședințe, astfel încât să ofere rezultate cât mai bune. Prin masaj se acționează insistent asupra zonelor afectate, de aceea acest procedeu poate fi și dureros. După o ședință de masaj se recomandă împachetările calde, care tonifică pielea și îmbunătățesc circulația sângelui.

Produse care te scapă de celulita

Pe lângă mișcare și tratamente naturiste, se recomandă și utilizarea unor produse speciale, care combat celulita.

Creme anticelulitice   –  sunt foarte utile în masajul anticelulitic și contribuie la aspectul ferm al pielii.

 • Avocado – e bogat în potasiu și acid folic, fibre și grăsimi sănătoase, esențiale pentru aspectul pielii.
 • Lămâile – ajută la curățarea ficatului și eliminarea toxinelor, iar vitamina C e bună pentru piele.
 • Sardinele – sunt bogate în acizi grași Omega 3, esențial în combaterea excesului de estrogen.

Citește și: 4 exfoliante naturale care te scapă de celulită

Sursă Foto: 123rf.com

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.