8 dintre cele mai importante întrebări despre fertilitate

Dacă îți doreșți să devii mamă într-o bună zi, dar nu te grăbeșți încă să concepi un copil, nu înseamnă că nu ar trebui să abordezi un subiect precum fertilitatea. De asemenea, trebuie să știi că nu eșți singura în această situație.

Indiferent că este vorba de motive financiare, despre probleme legate de găsirea bărbatului care să aspire la titlul de Tatăl Anului sau despre faptul că își doresc să mai profite puțin de lipsa de responsabilități legate de un bebe, femeile din ziua de azi așteaptă mai mult timp decât oricând în trecut să aibă un copil.

De altfel, statisticile Centrelor pentru Controlul Bolilor și Prevenție arată că vârsta medie de aducere pe lume a unui copil este în prezent 25 de ani, cu o creștere numerică a celor care devin mame în jurul vârstei de 35 de ani.

Problema este că amânarea maternității se asociază cu niște „provocări”. Din punct de vedere biologic, cu cât aștepți mai mult, cu atât îți va fi mai greu să concepi un bebe sănătos. Nu mai luăm în considerare faptul că știrile din media sunt pline de relatări „terifiante” ale cazurilor unor femei care și-au amânat sarcina, scăzându-și dramatic șansele de a mai concepe un copil.

Toate acestea sunt suficiente pentru a-ți induce panică legată de o posibilă infertilitate. Pentru a-ți calma îngrijorarea, am discutat cu o serie de experți care ne-au răspuns la întrebări cu privire la problemele tale „stringente”, inclusiv la cea legată de ce ar trebui să faci pentru a-ți păstra fertilitatea.

1. Există vreo metodă prin care pot afla dacă sunt fertilă acum, înainte de a încerca să concep un copil?

medic desen uter

Nu, nu vei putea ști exact dacă ești capabilă să rămâi însărcinată până când nu vei încerca efectiv.

Acestea fiind zise, trebuie să afli că există o serie de intrumente noi de diagnostic, inclusiv kit-uri de stabilire a fertilității, care se vând fără rețetă în farmacii. Ele măsoară nivelul hormonului FSH din urină pentru a determina cantitatea și calitatea ovulelor tale.

Poți apela și la teste pe care ți le poate oferi medicul tău și care se bazează tot pe măsurarea FSH-ului sau a altor hormoni în sânge. Dar aceste metode nu te pot lămuri pe deplin cu privire la capacitatea ta de a procrea.

„Ele pot să detecteze toți ceilalți factori care îți influențează abilitatea de a concepe, precum situația în care într-adevăr ovulezi sau cea în care trompele lui Fallopio (trompele uterine) sunt blocate”, afirmă Susanna Copland, Doctor în Medicină, Conferențiar în domeniul Endocrinologiei Reproductive și Fertilității la Centrul de Fertilitate Duke din Durham, Carolina de Nord.

Deocamdată, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci pentru a-ți conserva fertilitatea, este să te prezinți anual la un control gincecologic pentru un examen al pelvisului, care să depisteze eventualele probleme.

Dacă ciclul tău a devenit neregulat, anunță-ți ginecologul. S-ar putea să te confrunți cu o afecțiune care poate să-ți influențeze fertilitatea.

Citește și: 7 lucruri pe care le auzi despre fertilitate și care sunt 100% false

2. Mama mea a putut concepe un copil doar după câțiva ani de încercări. Mă voi confrunta și eu cu aceeași problema?

Dacă problema mamei tale a fost legată de un număr redus de ovule sau de o slabă calitate a acestora, nu este cazul să intri în panică. Aceste aspecte nu sunt ereditare”, susține Ronald C. Strickler, endocrinolog la Centrul de Medicină Reproductivă Henry Ford, din Troy, Michigan.

Dacă menopauza precoce i-a redus capacitatea de reproducere, este puțin probabil să ți se întâmple și ție același lucru.

Există însă unele boli care au drept consecință sterilitatea, cu o puternică componentă genetică.

Endometrioza determină creșterea în afara uterului a endometrului (țesutul ce învelește în interior uterul), cauzând cicatrici pe trompele uterine sau pe ovare și „blocarea” conceperii unui bebe.

Aproximativ 40% dintre femeile cu endometrioză prezintă infertilitate.

O altă problemă cu care te poți confrunta este sindromul ovarelor polichistice (SOP). Femeile cu SOP au un nivel mai mare de hormoni masculini decât feminini și au chisturi la nivelul ovarelor. Nu ovulează frecvent, astfel încât nu au menstruații periodice.

Nu există tratament care să vindece vreuna dintre cele două afecțiuni, dar ele pot fi ținute sub control și obținerea unei sarcini este posibilă, mai ales dacă diagnosticarea se face precoce.

Fii atentă așadar la potențialele simptome: crampele puternice care nu se ameliorează după administrarea de analgetice sau durerea în regiunea pelvisului care se produce în afara menstruației îți semnalizează o endometrioză.

3. Îmi va afecta fumatul capacitatea de reproducere?

Da. „Femeile fumătoare au nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a rămâne însărcinate decât cele nefumătoare. Ovulul este supus unor modificări genetice date de toxinele nicotinice și, având o dezvoltare anormală, probabilitatea de a fi fecundat este mai mică. Fumatul crește totodată și riscul de sarcină extrauterină”, ne explică Ștefan Gutue, Medic Rezident Urolog la Spitalului Th. Burghele din Bucureșți.

Toxinele din fumul de țigară nu îți afectează doar ovulele, ci și trompele uterine, astfel că procrearea devine mai dificilă.

Aceste substanțe toxice îți alterează capacitatea de a produce estrogen, care pregătește mucoasa uterină pentru o sarcină.

Nu întâmplător, fumatoarele care reușesc să conceapă un copil au o rată mai mare de avorturi.

În plus, menopauza la femeile care fumează se instalează mai devreme, pentru că fumatul accelerează pierderea de ovule din ovare.

Veșți bune: organismul tău va începe repararea leziunilor îndată ce vei renunta la țigări.

Dar nu numai tu trebuie să te lași de fumat, ci și iubitul tău.

Bărbații fumători au un număr redus de spermatozoizi și o mobilitate scăzută a acestora. Pot apărea și anomalii în structura spermatozoizilor, care le vor afecta performanțele în fecundarea ovulului”, susține dr. Gutue.

4. Are alcoolul vreun efect asupra fertilității mele – chiar dacă renunț la el înainte de a încerca să concep un copil?

femeie bea bere

Se poate să fi renunțat de mult timp la nopțile petrecute în baruri și cluburi în compania unui număr mare de pahare de alcool, dar și consumul moderat de astfel de băuturi îți poate influența negativ fertilitatea.

Unele studii sugerează că femeile care beau mai mult de două pahare de alcool pe zi întâmpină dificultăți în conceperea unui copil”, explică Keri L. Greenseld, endocrinolog la Institutul de Medicină și Știință Reproductivă din cadrul Centrului Medical Saint Barnabas din Livingston, New Jersey.

Nu este clar de ce… și da, generații întregi de femei au conceput fără eforturi în timp ce asociau unor cine delicioase, vinuri sau cocktailuri.

Recomandat este să renunți la alcool cu câteva luni înainte de a încerca să rămâi însărcinată.

5. Ce legătură există între greutatea mea și sterilitate?

„Femeile obeze (cu Index de Masă Corporală (IMC) egal cu 30 sau mai marepot avea modificări la nivelul fluidului ovarian din jurul ovulelor”, spune dr. Greenseld.

Dacă eșți obeză și ai un număr crescut de adipocite (celule ale țesutului gras), estrogenul suplimentar poate altera semnalele primite de la creier, stopând ciclul și ovulația.

Când IMC-ul scade sub 18.5, eșți subponderală și organismul tău reduce producția de hormoni ce stimulează ovulația.

Un IMC ideal pentru prezervarea fertilității este cuprins între 20 și 25.

Dacă IMC-ul tău este sub 19 sau minim 26, du-te la un nutriționist pentru a afla cum poți să câștigi sau să pierzi kilograme.

IMC = greutatea(kg) / sinaltimea(m) * înălțimea(m)t

Sub 18,5 – Ai putea fi prea slabă pentru a putea concepe.

De la 30 în sus – înseamnă obezitate.

6. Ce se poate întâmpla dacă am avut în trecut o BTS?

BTS-urile virale, cum ar fi herpesul sau infecția cu HPV, nu interferează de obicei cu abilitatea de a concepe un copil.

În schimb, îți pot afecta bebelușul în timpul nașterii sau se pot asocia cu o naștere periculoasă pentru copilul tău.

Infecțiile bacteriene precum cele cu chlamydia sau gonoreea sunt și mai „parșive”.

Chiar dacă este posibil să nu-ți ridice nici o problemă în cazul în care eșți diagnosticată și tratată în timp util, multe femei nu prezintă nici un simptom, astfel încât nu merg la medic, iar bacteria le distruge organele de reproducere.

Dacă infecțiile rămân netratate, bacteriile depășesc cervixul, ajung în uter și la trompele lui Fallopio, determinând o afecțiune mai gravă, denumită boala inflamatorie pelvină (BIP), ce poate cauza sterilitate.

Una din cinci femei cu BIP devine infertilă.

Protejează-te întotdeauna folosind un prezervativ.

Poți totuși să faci excepție de la această regulă dacă eșți într-o relație stabilă, cu un bărbat despre care știi sigur că nu are o BTS.

„Cel mai important este ca, înainte de a rămâne însărcinate, femeile să își facă un control ginecologic pentru a depista și trata eventualele infecții întrucât, odată cu apariția și dezvoltarea sarcinii, tratamentul antibiotic este dificil de administrat din cauza efectelor adverse asupra fătului”, susține doctorul Gutue.

Citește și: 5 afecțiuni care duc la infertilitate

7. De ce este vârsta un factor atât de important… și la ce vârstă fertilitatea va înregistra un declin?

cuplu fertilitate

Vârstă este cel mai important factor care influențează fertilitatea pentru că poți elimina prin ovulație doar un anumit număr de ovule sănătoase care pot contribui la conceperea unui bebe.

Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât numărul de ovule sănătoase scade.

Fiecare femeie se naște cu aproximativ un milion de ovocite, viitoarele ovule.

Cele mai multe (câteva sute de mii) mor unul după altul, astfel că prin ovulație se elimina doar în jur de 300 pe parcursul vieții. La începutul adolescenței, rămâi cu aproximativ 300.000 de ovocite.

În jurul vârstei de treizeci și ceva de ani, numărul lor va fi de cca. 30.000, asociat cu un risc mai mare de a avea probleme – riscul de avort spontan și de sindrom Down crește după această vârstă, afi rma dr. Copland.

Nu există totuși o limită certă în privința vârstei de la care care poți întâmpina dificultăți în concepere, iar fiecare femeie este diferită în acest sens, dar după 35 de ani, apar cele mai multe probleme.

O femeie cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani are un risc de a fi infertilă de doar 7%, în timp ce una de 35-39 de ani, prezintă un asemenea risc de 30%.

Cu toate acestea, fiecare caz este unic.

„Le spun pacientelor mele că fiecare organism are propriul său mod de a se comporta”, afirmă dr. Copland. „Unele femei de 20 și ceva de ani concep mai dificil un copil, în timp ce altele, de 35, nu au nici o problemă de acest gen.”

8. Cum intervine stresul asupra fertilității?

Stresul îți influențează ciclul menstrual, astfel încât, ovulațiile nu mai au loc în mod regulat, scăzându-ți capacitatea de reproducere, susține Paul B. Miller, Doctor în Medicină, specialist în endocrinologie reproductivă și infertilitate la Centrul de Fertilitate Carolinas din cadrul Centrului Medical Greenville, Carolina de Sud.

„Cu cât eșți mai stresată, cu atât mai mare este riscul ca nivelul hormonilor sexuali să scadă, ceea ce afectează ovulația”, susține dr. Miller.

Acesta este motivul pentru care femeile nu mai au menstruație una sau două luni la rând atunci când traversează o perioadă tensionată.”

Învață cum să faci față stresului. Poți să începi să practici yoga sau să reduci tensiunea prin exerciții fizice, care să te ajute să te relaxezi.

Cum îți afectează stresul ciclul menstrual: Pe măsură ce nivelul hormonilor de stres urcă, cel al hormonilor sexuali scade.

Citește și: Infertilitatea la feminin și masculin

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.