Cele mai ciudate 10 diete din istorie

Dacă ai fost șocată de unele diete ciudate pe care le țin vedetele, ei bine, află că istoria este plină de regimuri alimentare (dacă putem să le spunem așa) complet ieșite din comun și, de cele mai multe ori, dăunătoare pentru sănătate. În rândurile următoare, am ales doar 10 astfel de diete, care sperăm că nu vor inspira pe nimeni.

1. Înfometarea

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, epoca victoriană a impus o „modă” a anorexiei. Oamenii din clasele de mijloc și aristocrații refuzau pur și simplu să mănânce pentru a se încadra în standardele de suplețe.

2. Mestecă și nu înghiți

O metodă inițiată de Horace Fletcher pentru pierderea kilogramelor. După ce i s-a refuzat asigurarea de sănătate din cauza greutății sale, Fletcher a adoptat o dietă care consta în mestecarea alimentelor de câte 32 de ori (pentru fiecare dinte) fără a înghiți. El considera astfel că organismul își preia nutrienții necesari, dar nu acumulează greutate.

3. Dieta cu țigări

În 1925, beneficiul țigărilor de a suprima poftă de mâncare a început să fie promovat prin publicitate. Una dintre reclamele pentru Lucky Strikes avea un slogan care susținea fumatul în locul consumului de dulciuri.

4. Carne și grăsimi

Trei ani mai târziu, un explorator a descoperit că inuiții (o populație minoritară din nordul Europei) se hrănesc cu pește crud și untură de balenă și sunt foarte sănătoși. De aceea, el a început să promoveze acest regim de hrană, fără fructe și legume, experimentându-l și el sub atenta supraveghere a unui medic.

5. Somnul de frumusețe

Dieta care pune cel mai mare preț pe somn și odihnă susține faptul că atunci când dormi, nu mănânci. Elvis Presley a fost unul dintre adepții acestei diete ciudate și obișnuia să se sedeze puternic pentru a nu se mai trezi câteva zile.

Citește și: 5 semne că ții o dietă nocivă

6. Pastila cu ulei vegetal

Herman Taller susținea că nu trebuie să numărăm caloriile de fiecare dată când mâncăm ceva. E suficient să evităm carbohidrații și să reducem consumul alimentelor bogate în grăsimi și proteine. Secretul major constă însă în administrarea unei pastile ce conținea ulei vegetal. Ulterior, Taller a fost condamnat pentru că promova o anumită marcă de ulei în cartea pe care o publicase, dar și pentru fraudă și conspirație.

7. Dieta cu aer

Majoritatea recomandărilor constau în renunțarea la un anumit tip de alimente (grăsimi, carne sau carbohidrați), însă această dietă presupune renunțarea la tot ceea ce înseamnă mâncare, apă și somn. Este o dietă asemănătoare cu înfometarea și se bazează pe supraviețuirea prin respirație.

8. Vezi ce mănânci

Roșu și galben sunt culorile care se presupune că stimulează apetitul. În schimb, albastrul face mâncarea să pară mai puțin atractivă. Astfel, o companie japoneză a creat o pereche de ochelari cu lentile albastre pentru ca atunci când sunt purtați, pofta de mâncare să scadă.

9. Înțepătura în ureche

Această metodă provine din acupunctură și se bazează pe faptul că la nivelul urechii există un punct de presiune care controlează apetitul. Adepții acestei „terapii” își capsează urechea pentru o perioadă de până la trei luni. Metoda nu s-a dovedit a fi eficientă, dimpotrivă, se pare că există numeroase efecte secundare, precum și infecții.

10. Dieta cu vată

Secolul XXI a inițiat o modă din a înghiți bucățele de vată. Unii o preferă simplă, alții o înmoaie în gelatină. Aceasta se spune că te satură și nu vei mai avea nevoie să consumi alimente care să te îngrașe. Însă deși conțin fibre, nu este vorba de cele de care organismul are nevoie.

Numărul dietelor care au marcat istoria nutriționismului este mult mai mare. Oamenii au recurs la diferite diete ciudate pentru a slăbi, alegând uneori chiar să înghită viermi sau să se spele cu un săpun care se presupunea că are puteri miraculoase. A mânca sănătos însă este cea mai bună metodă de a-ți păstra silueta.

Citește și: Evoluția dietei

 

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.